środa, 14 czerwca 2017

Pierożki z truskawkami.


Domowe pierożki z truskawkami to niesamowita uczta. Były dziś na obiad... rewelacja, pyszne, smaczne, po prostu niebo w gębie. Podstawa pysznych pierożków to ciasto. Z przepisu, który Wam przedstawiam ciasto zawsze wychodzi miękkie, jest elastyczne, a pierożki wychodzą doskonale.


Składniki:
 
300 g mąki
130 ml wrzącej wody
szczypta soli
1 jajko
25 g masła
czubata miseczka słodkich truskawek (u mnie odmiana poziomkowa)
trzcinowy cukier puder
śmietana 12 %

Przygotowanie:




Do miski wsyp mąkę, dodaj sól,. Masło rozpuść we wrzącej wodzie i dolewaj do mąki cały czas mieszając łyżką. Na koniec wbij jajko i ponownie wymieszaj, pod koniec możesz ręką pougniatać chwilę zarobione ciasto. Przygotowane ciasto przykryj od góry talerzem/ mniejszą miską i daj mu odpocząć 20 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkuj placki (wychodzi 4-5), szklanką wycinaj kółka, napełniaj farszem truskawkowym (wcześniej truskawki pokrój na mniejsze kawałki, nie dodawaj do farszu cukru) i sklejaj brzegi pierożków. Gotuj w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia. Podawaj ciepłe polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.
 
Pierożki po uformowaniu, zanim ugotujemy można zamrozić, układając na tackach i wkładając do zamrażalnika. Po 15 minutach pierożki można zapakować w foliowe torebki i spiąć suwakiem/klipsem.




Zachęcam Was do zrobienia pierożków z truskawkami i życzę smacznego ;-)
 
 


ps. polecam również fantastyczny przepis na knedle z truskawkami KLIK

czwartek, 18 maja 2017

Kisiel domowy.


Polecam wszystkim fanom kisielu i tym co jeszcze nie wiedzą co tracą. Domowy kisiel jest przepyszny. Wystarczy garść świeżych lub mrożonych owoców, cukier w zależności od upodobań, woda, odrobina mąki ziemniaczanej i mamy smakowity deser i zdrową przekąskę.
 
Kto jeszcze nie przygotował domowego kisielu, musi koniecznie jak najszybciej zapoczątkować tę czynność.



Składniki:
 
maliny, jabłka lub inne ulubione owoce
cukier
woda
mąka ziemniaczana
 
Przygotowanie:
 
Owoce zalej dwoma szklankami wody, dodaj cukier i gotuj, aż zrobi się smaczny kompocik. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( jeśli chcesz gęstszy kisiel wtedy więcej) rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do zagotowanych wrzących owoców energicznie mieszając.
 
Można przygotować wersję bez gotowanych owoców ( po ugotowaniu kompotu owoce wyławiamy), lub wersję z kawałkami owoców.
 
 

Smacznego :-)

czwartek, 11 maja 2017

Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem, figami i kruszonką.





Wielokrotnie robiłam to ciasto i uważam je za wybitne, idealnie kruche, pyszne. Wszyscy się zawsze zachwycają, łącznie ze mną. Zjadamy jeszcze ciepłe. Trochę je zmodyfikowałam. Zamiast daktyli użyłam fig i zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru. Do spodu dodałam 25 g cukru, w nadzieniu całkowicie dodatek cukru pominęłam. Kruszonka wg oryginalnego przepisu, ale pominęłam już pudrowanie cukrem pudrem. Swoją drogą dziwię się osobom, które tak dużo cukru dodają do ciasta. Zdecydowanie nie lubię mocno słodkich, no chyba że beza ;-)
Oryginalny przepis pod tym linkiem: KLIKNIJ
 
Polecam też moje inne wypieki z rabarbarem: KLIKNIJ    i    KLIKNIJ
 
Na urodziny od przyjaciółki dostałam piękny Przepiśnik. Przyznam, że zawsze marzyło mi się posiadanie takiego. Dziękuję Sylwia :-*. Pierwsze zapiski kulinarne już do niego trafiają :).




 
 
 





Pozdrowienia i smacznego ;-)





niedziela, 23 kwietnia 2017

Grillowana pierś kurczaka z zielonymi szparagami.


Powoli zaczyna się sezon na szparagi. Trzeba się spieszyć z wprowadzeniem tych warzyw do jadłospisu, gdyż ich zbiór trwa tylko do końca czerwca.
 
Szparagi są skarbnicą witamin: C i E i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez czy wapń. Zawierają także beta-karoten, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz kwas foliowy niezbędny pierwiastek dla kobiet będących w ciąży.
 
Szparagi najlepiej smakują gotowane na parze, pieczone  link: KLIK , lub grillowane. Są wtedy chrupiące i soczyste. Lubię polać je odrobiną oliwy z oliwek i posypać różową solą himalajską.
 
Moje dzisiejsze dane jest pyszne i aromatyczne, z grupy dań FIT. Warto wykorzystywać te warzywa w swojej diecie. A dla mięsożerców z dodatkiem marynowanej, soczystej, krótko grillowanej piersi kurczaka. 
 
Składniki:
 
1 pierś z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
papryczka chilii
oliwa z oliwek
sól himalajska różowa
pieprz
słodka papryka czerwona mielona
kilka igiełek świeżego tymianku
ryż parboiled
 
Przygotowanie:
 
Umyte mięso pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w oliwie z przyprawami przez 1 h. 
 
Warzywa umyj, odłam twarde końce i także pokrój na mniejsze części.
 
Szparagi delikatnie skrop oliwą i wymieszaj z kawałkiem chilii drobno pokrojonej.
 
Mięso grilluj na rozgrzanej patelni do momentu, aż będzie soczyste 5-7 minut, w zależności od grubości kawałka. Szparagi muszą być chrupiące.
 
Podawaj z ryżem parboiled.




Smacznego ;-)

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Krewetka z groszkiem cukrowym i kokardą.

Po swietach tęsknimy za mniejszą iloscią jedzenia i za lżejszymi potrawami. Najlepiej przygotować delikatne zupki np. krupnik z kaszą jaglaną KLIK , czy wegetariańską jarzynową KLIK. Lekkostrawnym daniem, które nikomu nie zaszkodzi będą także krewetki z dodatkiem groszku cukrowego w lekkim sosie kokosowym z makaronem farfalle.
 
 
Składniki:
 
mrożone krewetki 15 sztuk
groszek cukrowy - pełna garsć
makaron farfalle
olej - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 1/2 szklanki
mała papryczka chili
sól
sos sojowy


Przygotowanie:
 
Krewetki oczyść, usuń jelito, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną chili oraz pokrojony na mniejsze części groszek. Chwilkę podsmaż mieszając. Dodaj krewetki, smaż ok. 2-3 minut, dolej mleczko i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z ugotowanym a'dente farfalle. Dodatkowo możesz doprawić jeśli lubisz sosem sojowym.

 
 
Smacznego :-)





poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Tort urodzinowy.


Wspaniały tort urodzinowy! Pyszny, delikatny, lekki. To mój wiosenny debiut i inspiracja dla osób, które uwielbiają domowe wypieki.

Biszkopt jest puszysty i wilgotny. Polecam nasączyć go przygotowanym pączem z dodatkiem alkoholu. Puszysty, nie za słodki. Tort rozpływa się w ustach. Bardzo polecam...


Składniki:

7 jaj w temp. pokojowej (u mnie nie zbyt duże)
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Poncz:
 
na 1/2 szklanki: 3/4 whisky + 1/4 wody przegotowanej + 2 łyżki cukru trzcinowego
 
Krem:
 
1 litr kremówki 30 %
500 g mascarpone
6 łyżek cukru pudru
 
Owoce:
 
maliny
truskawki
winogrono
borówki
 
 
Przygotowanie:
 
 
Piekarnik nagrzej go temp. 175 stopni, góra-dół.
 
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce cukru. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie przesiej przez sitko, a następnie łyżką, szybko, zdecydowanie, ale delikatnie wymieszaj mąki z masą jajeczno-cukrową, wtłaczając łyżką jak najwięcej powietrza.
 
Masę przelej do tortownicy (26 cm, tylko dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smarować i nie wykładać papierem). Piecz 30 min, do suchego patyczka.
 
Gotowy biszkopt ostudź, pokrój na dwa blaty. ( u mnie wyszły dwa, z większych jaj powinny wyjść trzy). Nasącz przygotowanym ponczem.
 
Kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij mikserem do momentu "rysowania". Stopniowo dodawaj cukier i ser mascarpone i mieszaj na mniejszych obrotach, aż masa będzie jednolita.
 
Blaty posmaruj masą, ułóż na nich maliny i winogrono. Na boki i wierz tortu także nałóż masę. Dodatkowo boki obsyp wiórkami czekolady, a całość udekoruj owocami.
 
Przed podaniem tortu dobrze go schłodź w lodówce.
 


 
 


Życzę smacznego :-)

środa, 19 października 2016

Domowy żurek z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym.

Żurek sporządzam nie tylko z okazji Wielkanocy. Chętnie zjadam go także bez okazji.

Bardzo lubię jego kwaskowy, czosnkowo-majerankowy smak. Obowiązkowo musi być dobra biała kiełbasa i gotowane jajeczko.

Przygotowuję żurek z samą białą kiełbasą, ale można zrobić z  wędzonej. Mój żurek jest lekkostrawny, przygotowany na mocno warzywnym wywarze, najlepiej tak jak u mnie z ekologicznych warzyw.

Składniki: 


  • warzywa: 5 marchewek, 2 większe pietruchy, 2 mniejsze selery, 3-4 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 por, 4-5 ziemniaków
  • 3-4 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • 1 łyżka smietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 pętka dobrej białej kiełbasy 
  • zakwas żuru staropolskiego

Przygotowanie:

  1. Warzywa (oprócz cebuli i czosnku) obierz, umyj i podziel na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej 3 litrami wody.
  2. Cebulę w łupince przekrój na 4 i każdy kawałek opiecz na palniku, dodaj do wywaru z jarzynami. 
  3. Ząbki czosnku w łupinkach przekrój na pół i podpiekaj na suchej patelni do zrumienienia, następnie dodaj do wywaru jarzynowo-cebulowego.
  4. Całosć gotuj pod przykryciem na srednim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Ugotowane warzywa wyłów łyżką cedzakową (takie warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej -  KLIK ) 
  6. Kiełbasę pokrój na kawałki i dodaj do wywaru jarzynowego.
  7. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, opłucz i także dodaj do warzywnego bulionu. 
  8. Gotuj ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dzięki temu, że kawałki ziemniaków będą ugotowane w wywarze z jarzyn, uzyskają niesamowicie pyszny smak.
  9. Wymieszaj żur staropolski i przez drobne sitko przelej do wywaru, chwilę pogotuj. 
  10.  Łyżkę smietany przełóż do miseczki/głębokiego talerza, chochelką zalej wywarem i mieszaj do momentu połączenia i tak długo,nie będzie widać grudek smietany. Taką zawiesinę przelej do reszty żurku, wymieszaj i chwilkę gotuj, nie doprowadzając jednak do pełnego zagotowania.
  11. Żurek dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  12. Podawaj gorący z ugotowanym na twardo jajeczkiem przepiórczym.


Smacznego :-)