czwartek, 11 maja 2017

Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem, figami i kruszonką.





Wielokrotnie robiłam to ciasto i uważam je za wybitne, idealnie kruche, pyszne. Wszyscy się zawsze zachwycają, łącznie ze mną. Zjadamy jeszcze ciepłe. Trochę je zmodyfikowałam. Zamiast daktyli użyłam fig i zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru. Do spodu dodałam 25 g cukru, w nadzieniu całkowicie dodatek cukru pominęłam. Kruszonka wg oryginalnego przepisu, ale pominęłam już pudrowanie cukrem pudrem. Swoją drogą dziwię się osobom, które tak dużo cukru dodają do ciasta. Zdecydowanie nie lubię mocno słodkich, no chyba że beza ;-)
Oryginalny przepis pod tym linkiem: KLIKNIJ
 
Polecam też moje inne wypieki z rabarbarem: KLIKNIJ    i    KLIKNIJ
 
Na urodziny od przyjaciółki dostałam piękny Przepiśnik. Przyznam, że zawsze marzyło mi się posiadanie takiego. Dziękuję Sylwia :-*. Pierwsze zapiski kulinarne już do niego trafiają :).




 
 
 





Pozdrowienia i smacznego ;-)





niedziela, 23 kwietnia 2017

Grillowana pierś kurczaka z zielonymi szparagami.


Powoli zaczyna się sezon na szparagi. Trzeba się spieszyć z wprowadzeniem tych warzyw do jadłospisu, gdyż ich zbiór trwa tylko do końca czerwca.
 
Szparagi są skarbnicą witamin: C i E i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez czy wapń. Zawierają także beta-karoten, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz kwas foliowy niezbędny pierwiastek dla kobiet będących w ciąży.
 
Szparagi najlepiej smakują gotowane na parze, pieczone  link: KLIK , lub grillowane. Są wtedy chrupiące i soczyste. Lubię polać je odrobiną oliwy z oliwek i posypać różową solą himalajską.
 
Moje dzisiejsze dane jest pyszne i aromatyczne, z grupy dań FIT. Warto wykorzystywać te warzywa w swojej diecie. A dla mięsożerców z dodatkiem marynowanej, soczystej, krótko grillowanej piersi kurczaka. 
 
Składniki:
 
1 pierś z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
papryczka chilii
oliwa z oliwek
sól himalajska różowa
pieprz
słodka papryka czerwona mielona
kilka igiełek świeżego tymianku
ryż parboiled
 
Przygotowanie:
 
Umyte mięso pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w oliwie z przyprawami przez 1 h. 
 
Warzywa umyj, odłam twarde końce i także pokrój na mniejsze części.
 
Szparagi delikatnie skrop oliwą i wymieszaj z kawałkiem chilii drobno pokrojonej.
 
Mięso grilluj na rozgrzanej patelni do momentu, aż będzie soczyste 5-7 minut, w zależności od grubości kawałka. Szparagi muszą być chrupiące.
 
Podawaj z ryżem parboiled.




Smacznego ;-)

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Krewetka z groszkiem cukrowym i kokardą.

Po swietach tęsknimy za mniejszą iloscią jedzenia i za lżejszymi potrawami. Najlepiej przygotować delikatne zupki np. krupnik z kaszą jaglaną KLIK , czy wegetariańską jarzynową KLIK. Lekkostrawnym daniem, które nikomu nie zaszkodzi będą także krewetki z dodatkiem groszku cukrowego w lekkim sosie kokosowym z makaronem farfalle.
 
 
Składniki:
 
mrożone krewetki 15 sztuk
groszek cukrowy - pełna garsć
makaron farfalle
olej - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 1/2 szklanki
mała papryczka chili
sól
sos sojowy


Przygotowanie:
 
Krewetki oczyść, usuń jelito, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną chili oraz pokrojony na mniejsze części groszek. Chwilkę podsmaż mieszając. Dodaj krewetki, smaż ok. 2-3 minut, dolej mleczko i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z ugotowanym a'dente farfalle. Dodatkowo możesz doprawić jeśli lubisz sosem sojowym.

 
 
Smacznego :-)





poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Tort urodzinowy.


Wspaniały tort urodzinowy! Pyszny, delikatny, lekki. To mój wiosenny debiut i inspiracja dla osób, które uwielbiają domowe wypieki.

Biszkopt jest puszysty i wilgotny. Polecam nasączyć go przygotowanym pączem z dodatkiem alkoholu. Puszysty, nie za słodki. Tort rozpływa się w ustach. Bardzo polecam...


Składniki:

7 jaj w temp. pokojowej (u mnie nie zbyt duże)
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Poncz:
 
na 1/2 szklanki: 3/4 whisky + 1/4 wody przegotowanej + 2 łyżki cukru trzcinowego
 
Krem:
 
1 litr kremówki 30 %
500 g mascarpone
6 łyżek cukru pudru
 
Owoce:
 
maliny
truskawki
winogrono
borówki
 
 
Przygotowanie:
 
 
Piekarnik nagrzej go temp. 175 stopni, góra-dół.
 
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce cukru. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie przesiej przez sitko, a następnie łyżką, szybko, zdecydowanie, ale delikatnie wymieszaj mąki z masą jajeczno-cukrową, wtłaczając łyżką jak najwięcej powietrza.
 
Masę przelej do tortownicy (26 cm, tylko dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smarować i nie wykładać papierem). Piecz 30 min, do suchego patyczka.
 
Gotowy biszkopt ostudź, pokrój na dwa blaty. ( u mnie wyszły dwa, z większych jaj powinny wyjść trzy). Nasącz przygotowanym ponczem.
 
Kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij mikserem do momentu "rysowania". Stopniowo dodawaj cukier i ser mascarpone i mieszaj na mniejszych obrotach, aż masa będzie jednolita.
 
Blaty posmaruj masą, ułóż na nich maliny i winogrono. Na boki i wierz tortu także nałóż masę. Dodatkowo boki obsyp wiórkami czekolady, a całość udekoruj owocami.
 
Przed podaniem tortu dobrze go schłodź w lodówce.
 


 
 


Życzę smacznego :-)

środa, 19 października 2016

Domowy żurek z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym.

Żurek sporządzam nie tylko z okazji Wielkanocy. Chętnie zjadam go także bez okazji.

Bardzo lubię jego kwaskowy, czosnkowo-majerankowy smak. Obowiązkowo musi być dobra biała kiełbasa i gotowane jajeczko.

Przygotowuję żurek z samą białą kiełbasą, ale można zrobić z  wędzonej. Mój żurek jest lekkostrawny, przygotowany na mocno warzywnym wywarze, najlepiej tak jak u mnie z ekologicznych warzyw.

Składniki: 


  • warzywa: 5 marchewek, 2 większe pietruchy, 2 mniejsze selery, 3-4 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 por, 4-5 ziemniaków
  • 3-4 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • 1 łyżka smietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 pętka dobrej białej kiełbasy 
  • zakwas żuru staropolskiego

Przygotowanie:

  1. Warzywa (oprócz cebuli i czosnku) obierz, umyj i podziel na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej 3 litrami wody.
  2. Cebulę w łupince przekrój na 4 i każdy kawałek opiecz na palniku, dodaj do wywaru z jarzynami. 
  3. Ząbki czosnku w łupinkach przekrój na pół i podpiekaj na suchej patelni do zrumienienia, następnie dodaj do wywaru jarzynowo-cebulowego.
  4. Całosć gotuj pod przykryciem na srednim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Ugotowane warzywa wyłów łyżką cedzakową (takie warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej -  KLIK ) 
  6. Kiełbasę pokrój na kawałki i dodaj do wywaru jarzynowego.
  7. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, opłucz i także dodaj do warzywnego bulionu. 
  8. Gotuj ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dzięki temu, że kawałki ziemniaków będą ugotowane w wywarze z jarzyn, uzyskają niesamowicie pyszny smak.
  9. Wymieszaj żur staropolski i przez drobne sitko przelej do wywaru, chwilę pogotuj. 
  10.  Łyżkę smietany przełóż do miseczki/głębokiego talerza, chochelką zalej wywarem i mieszaj do momentu połączenia i tak długo,nie będzie widać grudek smietany. Taką zawiesinę przelej do reszty żurku, wymieszaj i chwilkę gotuj, nie doprowadzając jednak do pełnego zagotowania.
  11. Żurek dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  12. Podawaj gorący z ugotowanym na twardo jajeczkiem przepiórczym.


Smacznego :-)



niedziela, 16 października 2016

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

 

Wypróbowałam przepis od mojej bratowej i jest najlepszy.  Rogaliki wyszły delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne. Nie mogłam powstrzymać się przed zjedzeniem ich zaraz po wyjęciu z piekarnika ;-)

Składniki: 

rozczyn: 1/4 szkl ciepłego mleka, 5 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, 4 łyżki mąki, szczypta soli

Do małej miseczki wsyp pokruszone drożdże, cukier, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj z mlekiem. Odstaw na 20 min do wyrosnięcia.

ciasto: 1/4 szkl mleka ciepłego, 2 jajka całe i 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 kostka masła, 4 pełne szkl mąki

Mąkę przesiej do miski, dodaj wyrosnięty rozczyn, jajka wymieszane z cukrem i mleko. Delikatnymi ruchami połącz składniki i zacznij wyrabiać ciasto do momentu ich połączenia. 

Masło podgrzewając rozpusć w naczyniu, ostudź i dodaj do ciasta. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie lsniące (wchłonie całe masło) i będzie odstawać od ręki.

Wyrobione ciasto przykryj sciereczką i odstaw na 1h do wyrosnięcia (musi podwoić objętosć).

Gotowe ciasto podziel na częsci, rozwałkuj na większy placek każdą częsć, na srodku ułóż talerz, zbędne ciasto wokół talerza odetnij.



W miarę równy placek podziel nożem na 4, a każdą ćwiartkę jeszcze na połowę.

Na srodku każdego kawałka układaj marmoladę i delikatnie zawijaj rogaliki. Tu najlepiej sprawdzi się twarda marmolada.


Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik posmaruj delikatnie jajkiem rozbełtanym z niewielką iloscią mleka. Piecz w temp. 180 stopni na złoty kolor.


Smacznego.

czwartek, 13 października 2016

Co smacznego przywiozłam z Chorwacji?

Co roku z wakacji spędzanych w Chorwacji przywożę różne smakołyki. Sprzęt nurkowy waży ok. 20 kg, do tego inne niezbędne rzeczy, więc możliwosci bagażowe w sensie miejsca na zakupione rzeczy kulinarne są ograniczone. Chyba, że podróżujemy autem, ale w tym roku tak nie było. Udało mi się jednak zabrać kilka smacznych rzeczy ;-)


 Miód z kwiatów rozmarynu.

 Dżem figowy.

 Oliwa z oliwek.

 Tegoroczne figi. Przepyszne! W Polsce takich nie kupimy.
 
 Migdały. Także zbiór z tego roku.

 Oregano z ogrodu pewnej Chorwatki.

 Wrzesień w Chorwacji to pora obfitych plonów granatów. Przydźwigałam 4 ogromne.

 Suszona dalmatyńska szynka.

I moje ulubione ciasteczka, wersja czekoladowa i bez. Pyszne! Zabieramy je na łódź, gdy wypływamy na nurkowania. Dodają energii po każdym nurkowaniu.


To smaki, którymi mogłam przedłużyć sobie  wakacje w Polsce. Po inne chorwackie rarytasy: owcze sery, szparagi czy trufle wrócę tam za rok ;-)