poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Krewetka z groszkiem cukrowym i kokardą.

Po swietach tęsknimy za mniejszą iloscią jedzenia i za lżejszymi potrawami. Najlepiej przygotować delikatne zupki np. krupnik z kaszą jaglaną KLIK , czy wegetariańską jarzynową KLIK. Lekkostrawnym daniem, które nikomu nie zaszkodzi będą także krewetki z dodatkiem groszku cukrowego w lekkim sosie kokosowym z makaronem farfalle.
 
 
Składniki:
 
mrożone krewetki 15 sztuk
groszek cukrowy - pełna garsć
makaron farfalle
olej - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 1/2 szklanki
mała papryczka chili
sól
sos sojowy


Przygotowanie:
 
Krewetki oczyść, usuń jelito, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną chili oraz pokrojony na mniejsze części groszek. Chwilkę podsmaż mieszając. Dodaj krewetki, smaż ok. 2-3 minut, dolej mleczko i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z ugotowanym a'dente farfalle. Dodatkowo możesz doprawić jeśli lubisz sosem sojowym.

 
 
Smacznego :-)





poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Tort urodzinowy.


Wspaniały tort urodzinowy! Pyszny, delikatny, lekki. To mój wiosenny debiut i inspiracja dla osób, które uwielbiają domowe wypieki.

Biszkopt jest puszysty i wilgotny. Polecam nasączyć go przygotowanym pączem z dodatkiem alkoholu. Puszysty, nie za słodki. Tort rozpływa się w ustach. Bardzo polecam...


Składniki:

7 jaj w temp. pokojowej (u mnie nie zbyt duże)
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Poncz:
 
na 1/2 szklanki: 3/4 whisky + 1/4 wody przegotowanej + 2 łyżki cukru trzcinowego
 
Krem:
 
1 litr kremówki 30 %
500 g mascarpone
6 łyżek cukru pudru
 
Owoce:
 
maliny
truskawki
winogrono
borówki
 
 
Przygotowanie:
 
 
Piekarnik nagrzej go temp. 175 stopni, góra-dół.
 
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po jednym żółtku oraz po łyżce cukru. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie przesiej przez sitko, a następnie łyżką, szybko, zdecydowanie, ale delikatnie wymieszaj mąki z masą jajeczno-cukrową, wtłaczając łyżką jak najwięcej powietrza.
 
Masę przelej do tortownicy (26 cm, tylko dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smarować i nie wykładać papierem). Piecz 30 min, do suchego patyczka.
 
Gotowy biszkopt ostudź, pokrój na dwa blaty. ( u mnie wyszły dwa, z większych jaj powinny wyjść trzy). Nasącz przygotowanym ponczem.
 
Kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij mikserem do momentu "rysowania". Stopniowo dodawaj cukier i ser mascarpone i mieszaj na mniejszych obrotach, aż masa będzie jednolita.
 
Blaty posmaruj masą, ułóż na nich maliny i winogrono. Na boki i wierz tortu także nałóż masę. Dodatkowo boki obsyp wiórkami czekolady, a całość udekoruj owocami.
 
Przed podaniem tortu dobrze go schłodź w lodówce.
 


 
 


Życzę smacznego :-)

środa, 19 października 2016

Domowy żurek z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym.

Żurek sporządzam nie tylko z okazji Wielkanocy. Chętnie zjadam go także bez okazji.

Bardzo lubię jego kwaskowy, czosnkowo-majerankowy smak. Obowiązkowo musi być dobra biała kiełbasa i gotowane jajeczko.

Przygotowuję żurek z samą białą kiełbasą, ale można zrobić z  wędzonej. Mój żurek jest lekkostrawny, przygotowany na mocno warzywnym wywarze, najlepiej tak jak u mnie z ekologicznych warzyw.

Składniki: 


  • warzywa: 5 marchewek, 2 większe pietruchy, 2 mniejsze selery, 3-4 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 por, 4-5 ziemniaków
  • 3-4 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • 1 łyżka smietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 pętka dobrej białej kiełbasy 
  • zakwas żuru staropolskiego

Przygotowanie:

  1. Warzywa (oprócz cebuli i czosnku) obierz, umyj i podziel na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej 3 litrami wody.
  2. Cebulę w łupince przekrój na 4 i każdy kawałek opiecz na palniku, dodaj do wywaru z jarzynami. 
  3. Ząbki czosnku w łupinkach przekrój na pół i podpiekaj na suchej patelni do zrumienienia, następnie dodaj do wywaru jarzynowo-cebulowego.
  4. Całosć gotuj pod przykryciem na srednim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Ugotowane warzywa wyłów łyżką cedzakową (takie warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej -  KLIK ) 
  6. Kiełbasę pokrój na kawałki i dodaj do wywaru jarzynowego.
  7. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, opłucz i także dodaj do warzywnego bulionu. 
  8. Gotuj ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dzięki temu, że kawałki ziemniaków będą ugotowane w wywarze z jarzyn, uzyskają niesamowicie pyszny smak.
  9. Wymieszaj żur staropolski i przez drobne sitko przelej do wywaru, chwilę pogotuj. 
  10.  Łyżkę smietany przełóż do miseczki/głębokiego talerza, chochelką zalej wywarem i mieszaj do momentu połączenia i tak długo,nie będzie widać grudek smietany. Taką zawiesinę przelej do reszty żurku, wymieszaj i chwilkę gotuj, nie doprowadzając jednak do pełnego zagotowania.
  11. Żurek dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  12. Podawaj gorący z ugotowanym na twardo jajeczkiem przepiórczym.


Smacznego :-)



niedziela, 16 października 2016

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

 

Wypróbowałam przepis od mojej bratowej i jest najlepszy.  Rogaliki wyszły delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne. Nie mogłam powstrzymać się przed zjedzeniem ich zaraz po wyjęciu z piekarnika ;-)

Składniki: 

rozczyn: 1/4 szkl ciepłego mleka, 5 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, 4 łyżki mąki, szczypta soli

Do małej miseczki wsyp pokruszone drożdże, cukier, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj z mlekiem. Odstaw na 20 min do wyrosnięcia.

ciasto: 1/4 szkl mleka ciepłego, 2 jajka całe i 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 kostka masła, 4 pełne szkl mąki

Mąkę przesiej do miski, dodaj wyrosnięty rozczyn, jajka wymieszane z cukrem i mleko. Delikatnymi ruchami połącz składniki i zacznij wyrabiać ciasto do momentu ich połączenia. 

Masło podgrzewając rozpusć w naczyniu, ostudź i dodaj do ciasta. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie lsniące (wchłonie całe masło) i będzie odstawać od ręki.

Wyrobione ciasto przykryj sciereczką i odstaw na 1h do wyrosnięcia (musi podwoić objętosć).

Gotowe ciasto podziel na częsci, rozwałkuj na większy placek każdą częsć, na srodku ułóż talerz, zbędne ciasto wokół talerza odetnij.



W miarę równy placek podziel nożem na 4, a każdą ćwiartkę jeszcze na połowę.

Na srodku każdego kawałka układaj marmoladę i delikatnie zawijaj rogaliki. Tu najlepiej sprawdzi się twarda marmolada.


Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik posmaruj delikatnie jajkiem rozbełtanym z niewielką iloscią mleka. Piecz w temp. 180 stopni na złoty kolor.


Smacznego.

czwartek, 13 października 2016

Co smacznego przywiozłam z Chorwacji?

Co roku z wakacji spędzanych w Chorwacji przywożę różne smakołyki. Sprzęt nurkowy waży ok. 20 kg, do tego inne niezbędne rzeczy, więc możliwosci bagażowe w sensie miejsca na zakupione rzeczy kulinarne są ograniczone. Chyba, że podróżujemy autem, ale w tym roku tak nie było. Udało mi się jednak zabrać kilka smacznych rzeczy ;-)


 Miód z kwiatów rozmarynu.

 Dżem figowy.

 Oliwa z oliwek.

 Tegoroczne figi. Przepyszne! W Polsce takich nie kupimy.
 
 Migdały. Także zbiór z tego roku.

 Oregano z ogrodu pewnej Chorwatki.

 Wrzesień w Chorwacji to pora obfitych plonów granatów. Przydźwigałam 4 ogromne.

 Suszona dalmatyńska szynka.

I moje ulubione ciasteczka, wersja czekoladowa i bez. Pyszne! Zabieramy je na łódź, gdy wypływamy na nurkowania. Dodają energii po każdym nurkowaniu.


To smaki, którymi mogłam przedłużyć sobie  wakacje w Polsce. Po inne chorwackie rarytasy: owcze sery, szparagi czy trufle wrócę tam za rok ;-)

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i figami.


Najlepszy z chlebków bananowych jakie zrobiłam i jakie jadłam. Słodki przez słodycz figi, wilgotny i z kawałkami orzechów. Idealny na sniadanie lub do zabrania do pracy. W przygotowaniu bardzo prosty i uda się każdemu. ''Szczerniałe" banany w mojej kuchni nigdy się nie zmarnują.


Składniki:

3 banany dobrze dojrzałe z ciemnymi plamkami
1 jajko 
szczypta soli
1/2 szkl oleju z winogron
1 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody spożywczej
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 
250 g suszone figi
200 g orzechy włoskie
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj  jajko, sól, cukier i sok z cytryny i wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę połączoną z sodą oraz pokrojone figi i orzechy i energicznie wymieszaj. 

Przygotowaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Smacznego :-)


poniedziałek, 3 października 2016

Ratatouille.


Lubicie ratatouille? Ja bardzo! 

Potrawka z letnich warzyw, bardzo łatwa do przygotowania. Lekkie, ale naprawdę bardzo sycące danie. W sezonie kiedy warzywa są tanie i są wszędzie dookoła jest to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni.

Podstawowe składniki tego dania to bakłażan, cukinia, pomidor i papryka. Ważne w przygotowaniu, by warzywa duszone pozostały jędrne, a nie rozgotowane.

Składniki:

1 sredni bakłażan
1 srednia cukinia
1 większa papryka żółta
6 srednich pomidorów malinowych
4 większe szalotki
3 większe ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
swieża natka pietruszki
pół pęczka swieżej bazylii
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Bakłażana umyj, pokrój w większą kostkę, posól i odstaw na 20 min, aby puscił sok. . Po tym czasie delikatnie osusz papierem kuchennym.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cukinię pokrojoną w grubszą kostkę i smaż, mieszając, aż się zrumieni. Następnie delikatnie łyżką przełóż do większego  garnka.

3. Kolejno, dodaj łyżkę oliwy na patelnię, dodaj pokrojoną paprykę na większe kawałki (bez nasionek) i smaż 3-4 min. Dodaj do garnka z cukinią.

4. Następnie na oliwie obsmaż kawałki bakłażana, dodaj do przygotowanych wczesniej warzyw.

5. Podsmaż szalotki drobno pokrojone w kostkę i przełóż do garnka. 

6. Ząbki czosnku w łupinkach podsmaż na suchej mniejszej patelni, obierz, drobniutko posiekaj i dodaj do garnka z warzywami.

7. Na koniec sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrój w kostkę, chwilkę przesmaż na patelni z dodatkiem bazylii, tymianku, natki pietruszki i dodaj do pozostałych warzyw.

8. Całosć zagotuj, przemieszaj i gotuj pod przykryciem 10 min, nie dłużej. Warzywa muszą być miękkie, ale ciągle jędrne.

9. Gotowe danie dopraw do smaku swieżo mielonym pieprzem i solą. 

10. Podając udekoruj listkami bazyli.



Smacznego :-)

Ps. Żółte pomidory na zdjęciach są wyłącznie dekoracją, nie były dodane do ratatouille.