czwartek, 13 października 2016

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i figami.


Najlepszy z chlebków bananowych jakie zrobiłam i jakie jadłam. Słodki przez słodycz figi, wilgotny i z kawałkami orzechów. Idealny na sniadanie lub do zabrania do pracy. W przygotowaniu bardzo prosty i uda się każdemu. ''Szczerniałe" banany w mojej kuchni nigdy się nie zmarnują.


Składniki:

3 banany dobrze dojrzałe z ciemnymi plamkami
1 jajko 
szczypta soli
1/2 szkl oleju z winogron
1 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody spożywczej
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 
250 g suszone figi
200 g orzechy włoskie
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj  jajko, sól, cukier i sok z cytryny i wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę połączoną z sodą oraz pokrojone figi i orzechy i energicznie wymieszaj. 

Przygotowaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Smacznego :-)


poniedziałek, 3 października 2016

Ratatouille.


Lubicie ratatouille? Ja bardzo! 

Potrawka z letnich warzyw, bardzo łatwa do przygotowania. Lekkie, ale naprawdę bardzo sycące danie. W sezonie kiedy warzywa są tanie i są wszędzie dookoła jest to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni.

Podstawowe składniki tego dania to bakłażan, cukinia, pomidor i papryka. Ważne w przygotowaniu, by warzywa duszone pozostały jędrne, a nie rozgotowane.

Składniki:

1 sredni bakłażan
1 srednia cukinia
1 większa papryka żółta
6 srednich pomidorów malinowych
4 większe szalotki
3 większe ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
swieża natka pietruszki
pół pęczka swieżej bazylii
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Bakłażana umyj, pokrój w większą kostkę, posól i odstaw na 20 min, aby puscił sok. . Po tym czasie delikatnie osusz papierem kuchennym.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cukinię pokrojoną w grubszą kostkę i smaż, mieszając, aż się zrumieni. Następnie delikatnie łyżką przełóż do większego  garnka.

3. Kolejno, dodaj łyżkę oliwy na patelnię, dodaj pokrojoną paprykę na większe kawałki (bez nasionek) i smaż 3-4 min. Dodaj do garnka z cukinią.

4. Następnie na oliwie obsmaż kawałki bakłażana, dodaj do przygotowanych wczesniej warzyw.

5. Podsmaż szalotki drobno pokrojone w kostkę i przełóż do garnka. 

6. Ząbki czosnku w łupinkach podsmaż na suchej mniejszej patelni, obierz, drobniutko posiekaj i dodaj do garnka z warzywami.

7. Na koniec sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrój w kostkę, chwilkę przesmaż na patelni z dodatkiem bazylii, tymianku, natki pietruszki i dodaj do pozostałych warzyw.

8. Całosć zagotuj, przemieszaj i gotuj pod przykryciem 10 min, nie dłużej. Warzywa muszą być miękkie, ale ciągle jędrne.

9. Gotowe danie dopraw do smaku swieżo mielonym pieprzem i solą. 

10. Podając udekoruj listkami bazyli.



Smacznego :-)

Ps. Żółte pomidory na zdjęciach są wyłącznie dekoracją, nie były dodane do ratatouille.







piątek, 30 września 2016

Kuchnia Uli na wakacjach w Chorwacji.

 Takie granaty teraz  na  drzewach, przywiozłam kilka

Każdego roku odwiedzam Chorwację, a dokładnie wyspę Hvar. Wyspa ta przez wiele osób uważana jest za najpiękniejszą sposród ponad tysiąca Chorwackich wysp.

Dzięki łagodnemu klimatowi oraz największej w całej Chorwacji ilosci dni słonecznych Hvar nazywany jest Chorwacką Maderą. Ciepły klimat Dalmacji, nagrzane morze (24 stopni), brak tłumu turystów sprawiają, że wyjazd we wrzesniu jest wspaniałym  wyborem.

W tym roku mieszkalismy w Starym Gradzie - sympatycznym spokojnym miasteczku leżącym w północnej częsci wyspy. Codziennie z grupą innych nurków wypływałam na łodzi na nurkowania, a popołudnia i wieczory spędzalismy na odpoczynku, spacerach i odwiedzaniu tamtejszych restauracji.

 
 Eremitaż - jedno z ulubionych miejsc

 Zupa rybna

 Zupa mulowa

 Grillowane kalmary z blitvą

 Grillowane warzywa

 Tagiatelle z owocami morza

 Owoce morza w sosie buzara

Risotto z owocami morza

Tęsknię już i czekam na kolejne podróże w to piękne miejsce. Pozdrowienia dla wszystkich! 

 ja ''w srodku''


wtorek, 6 września 2016

Czekoladowy krem z awokado i banana.


Takim kremem możemy sobie dogadzać bez wyrzutów sumienia. Wystarczą trzy składniki i w okamgnieniu cieszymy się pyszną, zdrową  nutellą.

Avokado - źródło wielu witamin, składników mineralnych, chroni nas przed chorobami serca i pomaga w łagodzeniu stresu.

Banany - dostarczają nam potasu, który reguluje równowagę płynów w naszym organizmie.

Kakao - to bogate źródło magnezu, poprawia samopoczucie, koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.

Powstały z tych składników krem pasuje nie tylko do kanapek, ale sprawdza się również w formie wspaniałego czekoladowego musu do nalesników.

Polecam! 

Jak zrobić?

Dojrzałe awokado pokrój na mniejsze kawałki, dodaj dobrze dojrzałego większego banana, lub dwa mniejsze (najlepiej sprawdzą się banany w skórce z ciemnymi plamkami) oraz 2 łyżki kakao Deco Morreno. Składniki zblenduj na jednolitą masę i gotowe.


Opcjonalnie można dosłodzić krem miodem. Dla mnie jednak wystarczająca jest słodycz dojrzałego banana w kremie.

Smacznego :-)


niedziela, 4 września 2016

Krem z kabaczka.


Żadna inna zupa krem nie smakowała mi tak jak ta dzisiaj z kabaczka. Sezon na kabaczki jeszcze trwa, dlatego namawiam Was do zrobienia tej smacznej, pożywnej zupy krem. 

W przygotowaniu jest bardzo prosta i tania. Fantastycznie  smakuje z małymi zarumienionymi grzankami własnej roboty. 

Ta zupa jest pyszna i muszę ją zrobić jeszcze raz :-)

Składniki:

(na dwie porcje zupy)

2 srednie kabaczki 
2 pomidory
3 szalotki
oliwa z oliwek
kawałek starszego chleba na grzanki
sól, pieprz
natka pietruszki
wywar z jarzyn

Przygotowanie:

Kabaczki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze czesci i ugotuj na parze.

Szalotki drobniutko pokrój i podsmaż na oliwie.

Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry - pokrój w kostkę.

Do podsmażonej cebulki dodaj ugotowany kabaczek i pomidory. Dus warzywa 15 minut. 

Dolej potrzebną ilosć wywaru, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę, grilluj na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą, aż zrobią się grzanki.

Gotowy krem podaj z grzankami i swieżą natką pietruszki.

Smacznego.

piątek, 2 września 2016

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami.


To bardzo proste danie. Paprykę można faszerować na różne sposoby. Mój przepis to wypełnienie z kaszy jaglanej, duszonych warzyw i zielonego sera lazur. Tak przygotowana papryka smakuje szalenie zaraz po przygotowaniu, szczególnie kąski z roztopionym serem lazur :-)


Składniki:

kilka niezbyt dużych papryk
marchewka
pietruszka
2 pełne garscie szpinaku baby
ząbek czosnku
kawałek białej częsci pora
ugotowana kasza jaglana
przyprawy: sól, pieprz, kumin, słodka papryka
oliwa
kawałek zielonego sera Lazur 
zielona natka pietruszki

Przygotowanie:

Papryki wydrąż, usuń nasionka. Kaszę ugotuj na sypko.

Rozgrzej patelnię, na niewielkiej ilosci oliwy podsmaż delikatnie pokrojony czosnek. Po chwili dodaj cieniutko pokrojony por, marchewkę i pietruszkę. Chwilkę dus, a następnie dodaj listki szpinaku i przesmaż, aż lekko zwiędną.

Do przygotowanych warzyw dodaj kaszę, kawałki sera, dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. 

Przygotowane papryki napełnij farszem. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, aż papryki będą miękkie.

Gotowe danie obsyp zieloną natką pietruszki.



Przy okazji polecam także wersję z kaszą orkiszową KLIK

Smacznego ;-)

czwartek, 1 września 2016

Gulasz wołowy z marchewką i papryką.



Pyszne danie na jesień. Nie jestem mięsożerną osobą, ale od czasu do czasu dobre mięsko nie jest złe.

Mięso wołowe wymaga czasu w przygotowaniu, musi być długo duszone na wolnym ogniu. U mnie trwa to ok. 2 h i dopiero po tym czasie mięso jest idealnie miękkie i kruche. 

Moja dzisiejsza wersja jest z dodatkiem papryki i marchewki, ale tu można dokazywać różnymi składnikami. 

Przygotuj:

500 g mięsa wołowego pokrojonego w większą kostkę 


4-5 szalotek
4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 papryki
suszone oregano
gałązkę rozmarynu
2-3 ziarenka jałowca 
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 listki laurowe (u mnie swieże)
paprykę słodką
sól
swieżo mielony pieprz
natkę pietruszki
olej z winogron

Kawałki mięsa obsmaż w głębszej patelni. Dodaj pokrojone szalotki, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu mielonego, pokrojone w grubsze kawałki marchewki i paprykę. Delikatnie podlej wodą i dus na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i swieżym pieprzem. Podawaj z ryżem, kaszą lub tak jak lubisz.

Zachęcam  także do wypróbowania przepisu na gulasz wołowy, bez papryki  KLIK

Smacznego.