wtorek, 6 września 2016

Czekoladowy krem z awokado i banana.


Takim kremem możemy sobie dogadzać bez wyrzutów sumienia. Wystarczą trzy składniki i w okamgnieniu cieszymy się pyszną, zdrową  nutellą.

Avokado - źródło wielu witamin, składników mineralnych, chroni nas przed chorobami serca i pomaga w łagodzeniu stresu.

Banany - dostarczają nam potasu, który reguluje równowagę płynów w naszym organizmie.

Kakao - to bogate źródło magnezu, poprawia samopoczucie, koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.

Powstały z tych składników krem pasuje nie tylko do kanapek, ale sprawdza się również w formie wspaniałego czekoladowego musu do nalesników.

Polecam! 

Jak zrobić?

Dojrzałe awokado pokrój na mniejsze kawałki, dodaj dobrze dojrzałego większego banana, lub dwa mniejsze (najlepiej sprawdzą się banany w skórce z ciemnymi plamkami) oraz 2 łyżki kakao Deco Morreno. Składniki zblenduj na jednolitą masę i gotowe.


Opcjonalnie można dosłodzić krem miodem. Dla mnie jednak wystarczająca jest słodycz dojrzałego banana w kremie.

Smacznego :-)


niedziela, 4 września 2016

Krem z kabaczka.


Żadna inna zupa krem nie smakowała mi tak jak ta dzisiaj z kabaczka. Sezon na kabaczki jeszcze trwa, dlatego namawiam Was do zrobienia tej smacznej, pożywnej zupy krem. 

W przygotowaniu jest bardzo prosta i tania. Fantastycznie  smakuje z małymi zarumienionymi grzankami własnej roboty. 

Ta zupa jest pyszna i muszę ją zrobić jeszcze raz :-)

Składniki:

(na dwie porcje zupy)

2 srednie kabaczki 
2 pomidory
3 szalotki
oliwa z oliwek
kawałek starszego chleba na grzanki
sól, pieprz
natka pietruszki
wywar z jarzyn

Przygotowanie:

Kabaczki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze czesci i ugotuj na parze.

Szalotki drobniutko pokrój i podsmaż na oliwie.

Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry - pokrój w kostkę.

Do podsmażonej cebulki dodaj ugotowany kabaczek i pomidory. Dus warzywa 15 minut. 

Dolej potrzebną ilosć wywaru, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę, grilluj na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą, aż zrobią się grzanki.

Gotowy krem podaj z grzankami i swieżą natką pietruszki.

Smacznego.

piątek, 2 września 2016

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami.


To bardzo proste danie. Paprykę można faszerować na różne sposoby. Mój przepis to wypełnienie z kaszy jaglanej, duszonych warzyw i zielonego sera lazur. Tak przygotowana papryka smakuje szalenie zaraz po przygotowaniu, szczególnie kąski z roztopionym serem lazur :-)


Składniki:

kilka niezbyt dużych papryk
marchewka
pietruszka
2 pełne garscie szpinaku baby
ząbek czosnku
kawałek białej częsci pora
ugotowana kasza jaglana
przyprawy: sól, pieprz, kumin, słodka papryka
oliwa
kawałek zielonego sera Lazur 
zielona natka pietruszki

Przygotowanie:

Papryki wydrąż, usuń nasionka. Kaszę ugotuj na sypko.

Rozgrzej patelnię, na niewielkiej ilosci oliwy podsmaż delikatnie pokrojony czosnek. Po chwili dodaj cieniutko pokrojony por, marchewkę i pietruszkę. Chwilkę dus, a następnie dodaj listki szpinaku i przesmaż, aż lekko zwiędną.

Do przygotowanych warzyw dodaj kaszę, kawałki sera, dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. 

Przygotowane papryki napełnij farszem. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, aż papryki będą miękkie.

Gotowe danie obsyp zieloną natką pietruszki.



Przy okazji polecam także wersję z kaszą orkiszową KLIK

Smacznego ;-)

czwartek, 1 września 2016

Gulasz wołowy z marchewką i papryką.



Pyszne danie na jesień. Nie jestem mięsożerną osobą, ale od czasu do czasu dobre mięsko nie jest złe.

Mięso wołowe wymaga czasu w przygotowaniu, musi być długo duszone na wolnym ogniu. U mnie trwa to ok. 2 h i dopiero po tym czasie mięso jest idealnie miękkie i kruche. 

Moja dzisiejsza wersja jest z dodatkiem papryki i marchewki, ale tu można dokazywać różnymi składnikami. 

Przygotuj:

500 g mięsa wołowego pokrojonego w większą kostkę 


4-5 szalotek
4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 papryki
suszone oregano
gałązkę rozmarynu
2-3 ziarenka jałowca 
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 listki laurowe (u mnie swieże)
paprykę słodką
sól
swieżo mielony pieprz
natkę pietruszki
olej z winogron

Kawałki mięsa obsmaż w głębszej patelni. Dodaj pokrojone szalotki, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu mielonego, pokrojone w grubsze kawałki marchewki i paprykę. Delikatnie podlej wodą i dus na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i swieżym pieprzem. Podawaj z ryżem, kaszą lub tak jak lubisz.

Zachęcam  także do wypróbowania przepisu na gulasz wołowy, bez papryki  KLIK

Smacznego.

niedziela, 28 sierpnia 2016

Roladki z bakłażana.



Uwielbiam bakłażana. Z roslinnego punktu widzenia bakłażan jest jagodą, o tym nie wiedziałam  KLIK .

Własciwosci zdrowotne bakłażana są zadziwiające.  Bakłażan jest niskokaloryczny, bo, aż w 90% składa się z wody.  Poleca się więc go osobom odchudzającym.
W 100 g bakłażana znajduje się  dwa razy więcej błonnika niż np. w jabłku. Wpływa na przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera także przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi.

Spodziewam się, że moje dzisiejsze roladki nakłonią  Was do posmakowania tego cudownego owocu. Tak przygotowane są doskonałą przystawką, ale także daniem głównym. 


Składniki:

bakłażan
pomidor bawole serce - tu sprawdzi się mięsisty pomidor, z którego nie wypłynie sok
sól
natka pietruszki
ser feta
oliwa z oliwek
Aceto Balsamico di Modena Mazzetti

Przygotowanie:

Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól z obu stron i odstaw na 20 min, aż się ''rozpłacze". Plastry griluj z obu stron na złoty kolor. Gotowe, delikatnie smaruj serem feta, na srodku ułóż kawałek pomidora i zwiń w roladkę. Układaj na talerzyku, delikatnie skrop oliwą i octem balsamicznym. Posyp drobniutko posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj. 

Smacznego ;-)

ps. Polecam także moje inny potrawy z udziałem bakłażana: pizza z tuńczykiem i grillowanym bakłażanem KLIK, grillowane bakłażany KLIK , czy ratatouille KLIK .

piątek, 26 sierpnia 2016

Ziemniaki faszerowane kurkami.


Pierwszy raz przygotowałam faszerowane ziemniaki. Na pewno pojawią się jeszcze w moim jadłospisie, jednak kolejnym razem zanim zrobię ziemniaczane łódeczki do zapiekania z całych ziemniaków, wczesniej obgotuję ziemniaki w wodzie. Surowy ziemniak piecze się bardzo długo i to mocno wydłuża czas przygotowania tego smakołyku.

Warto pomysleć nad różnymi farszami do ziemniaków. Ja wybrałam kurki. Doprawiłam je swieżym rozmarynem, a lekiej wyrazistosci dodałam poprzez kawałki zielonego sera plesniowego zapieczone pod koniec.

Składniki:

4 większe ziemniaki
300 g swieżych kurek
kawałek sera plesniowego - zielony Lazur
sól, pieprz, igiełki z gałązki  rozmarynu
natka pietruszki
oliwa, masło
3 szalotki

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw, ułóż w brytfance i piecz, aż ziemniak mocno zmięknie (ja po 20 min wyjechałam całe ziemniaki, przekroiłam na pół i ponownie piekłam jeszcze 20 do 30 min, temp. pieczenia 200 stopni).

Gdy ziemniaki będą w piekarniki przygotuj nadzienie:

- czyste kurki, pokrój i podsmaż na masle z dodatkiem kilku igiełek rozmarynu
- drobno pokrojone szalotki i wydrążone srodki  ziemniaków (po wyjęciu z piekarnika),  także przyrumień
-  podsmażone kurki połącz z szalotkami i ziemniakami, dodaj posiekaną drobniutko natkę zielonej pietruszki,  dopraw do smaku solą i pieprzem
-  ziemniaczane łódki skrop delikatnie oliwą, napełnij farszem po brzegi, z wierzchu posyp kawałkami sera Lazur
-  ułóż w brytfance posmarowanej oliwą i zapiekaj w piekarniku do momentu, aż ziemniaki będą miękkie


Tak przygotowane ziemniaki smakują pysznie, życzę wszystkim smacznego ;-)

wtorek, 23 sierpnia 2016

Kabaczek faszerowany.

Gdy mam ochotę na konkretne jedzenie, nie wiem czemu, ale często moje mysli kierują mnie do faszerowanych warzyw. 

Mój sposób to wypełnianie warzyw ulubioną kaszą z dodatkami. Faszeruję pomidory, kabaczki, cukinie, paprykę i bakłażany. Warzywa wypełniam tak, by farsz trochę z nich wystawał.

Przyrumienione, pachnące danie wyjęte z piekarnika wygląda wspaniale. Moje zdjęcie dzisiaj tego nie oddaje, ze względu na późną porę robienia, ale mówię Wam, na coraz chłodniejsze i pochmurne dni to kapitalna obiado-kolacja.

Składniki:

kabaczek
ugotowane na parze: mięso kurczaka np. piers, marchewka, pietruszka
ugotowana kasza jaglana
sól, pieprz, słodka papryka
ser feta
olej z winogron
szalotki

Przygotowanie: 

Kabaczka umyj, przekrój wzdłuż i za pomocą łyżki usuń miąższ. Szalotkę drobno pokrój, podsmaż delikatnie na oleju, dodaj pokrojony miąższ z kabaczka, mięso kurczaka, pokrojoną marchew i pietruchę. Podsmaż wszystko razem na końcu dodając ugotowaną kaszę. Dopraw do smaku. 

Łódki kabaczka posmaruj delikatnie oliwą, wypełnij farszem i piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku do zrumienienia. Pod koniec pieczenia z wierzchu połóż kawałki sera i chwilę jeszcze zapiecz.

Smacznego. 

p.s. Przypomina się także faszerowana przeze mnie cukinia  KLIK