sobota, 6 sierpnia 2016

Podeszwica z ryżem (nie mylić z podeszwą ;-) )


Dzisiaj przedstawiam doskonały przepis na panierowaną podeszwicę z ryżem. Podeszwicę można kupić w sklepie rybnym, lub też jesli, ktos ma zużyte buty odkleić od cholewki ;-). Ja przygotowałam wersję ze sklepu rybnego. 

Składniki:

4 swieże filety podeszwicy
mleko
sól, pieprz
masło
sok z cytryny
olej z pestek winogron
1 jajko
bułka tarta

Przygotowanie: 

Filety podeszwicy myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy min na 1h. Osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny do smaku. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem parboiled. 


Podeszwica to jedna z najzdrowszych ryb dostępnych na rynku. Jest źródłem cennego białka i przyspiesza metabolizm (szczególnie wersja odcięta z butów sportowych ;-) )

piątek, 5 sierpnia 2016

Krewetki z kuskusem i awokado.


Pyszne krewetki z kuskusem i awokado. To danie robi się ekspresowo. Delikatny kuskus o subtelnym cytrynowym posmaku, chrupiące krewetki i swieże, miękkie awokado tworzą cudowne, orzeźwiające danie, które sprawia  ogromną przyjemnosć naszemu podniebieniu.

Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

12 krewetek oczyszczonych i bez ogonków
1/2 obranego, brązowego, dojrzałego awokado 
kuskus
czerwona pasta curry
olej kokosowy/ryżowy 
sok z cytryny

do smaku: sól, sos sojowy kikkoman

Przygotowanie:

Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, dopraw do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj odrobinę pasty curry, chwilkę podgrzej mieszając, by pasta się rozpusciła. Następnie dodaj przygotowane krewetki. Smaż na srednim ogniu mieszając  2-3 minuty, aż krewetki staną się chrupiące. Pamiętaj, zbyt długie smażenie krewetek sprawi, że staną się one twarde i nie smaczne. Gotowe krewetki połącz z kuskusem, dodaj kawałki pokrojonego awokado. Wedle upodobań i potrzeby dopraw do smaku solą lub sosem sojowym.

Smacznego.

ps. Kasza kuskus lubi bardzo natkę swieżej pietruszki, można tutaj również dodać. Ja pominęłam bo niektórzy domownicy ''nie lubią'' tego, czegos zielonego ;-).



czwartek, 4 sierpnia 2016

Roladki z soli.


Do przygotowania tych roladek zainspirował mnie przepis z książki Marty Gessler ''Kolory smaków''.  Książkę dostałam ponad pół roku temu w prezencie. Od razu bardzo mi się spodobała i szybko przetestowałam kilka przepisów. Wkrótce napiszę Wam o niej więcej.

Przepis na roladki z soli troszkę zmodyfikowałam. W oryginale ryba jest przygotowana w wersji pieczonej, ja z powodu zaleceń dietetycznych stworzyłam to danie na parze. Wyszło doskonale! Podczas gotowania w paczuszkach z solą wytworzył się pyszny sos maslano-cytrynowy, a smak ryby stał się bardzo delikatny. 

Doskonałymi dodatkami do tak przygotowanej ryby są warzywa ugotowane na parze.

Przepis jest wart wypróbowania. Polecam!

Składniki:

6 filetów soli ( u mnie nie mrożona )
sól, pieprz
zielone oliwki
sok z cytryny
masło
mleko

Przygotowanie:

Filety moczymy w mleku przez kilka godzin. Delikatnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Doprawiamy solą i pieprzem.  Zwijamy w roladkę, wkładając do srodka 2-3 oliwki. Pojedyncze roladki układamy na kawałkach folii aluminiowej, skrapiamy mocno sokiem z cytryny i dodajemy po kawałku masła. Paczuszki szczelnie zamykamy, gotujemy w koszyczku do gotowania na parze przez 10 minut. Podajemy z młodymi ziemniakami i młodą cukinią ugotowanymi na parze.



A poniżej wersja z ryżem parboiled ;-)

 
 Smacznego.

środa, 3 sierpnia 2016

Krem z cukinii i zielonego ogórka.


Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, niskokaloryczna i tania. Na dodatek poprawia samopoczucie. Zupa krem z cukinii! Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i w postaci chłodnika.

Składniki:

3 sredniej wielkosci cukinie
2 swieże ogórki zielone gruntowne
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umyte cukinie ugotuj na parze do miękkosci (młode, nie zbyt duże cukinie nie wymagają obierania ze skórki). Wystudzone warzywa zblenduj na krem, dodaj starte na tartce ogórki (grube oczka), dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy.




 Smacznego!

wtorek, 26 lipca 2016

Ryż z krewetkami i brzoskwinią.


Krewetki to skorupiaki należące do dużej rodziny owoców morza. Zajmują dostojną pozycję w morskim menu. Wszystkie krewetki, zarówno małe szare jak i większe są bogatym źródłem białka. Mięso ich pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, gdyż jego spożywanie zmniejsza występowanie nadcisnienia tętniczego i raka. 

Krewetki doskonale komponuję z owocami: ananasem, mango, brzoskwinią, papryką, awokado, cukinią, a wspaniałym dodatkiem jest makaron lub ryż. 

Mi udało się wymysleć  takie cos :-)


Składniki:

15 krewetek tygrysich oczyszczonych i bez ogonków
czerwona pasta curry ilosć wg uznania
sól
sos sojowy kikkoman 
olej kokosowy
ryż jasminowy
duża dojrzała brzoskwinia

Przygotowanie:

Ryż ugotuj na sypko. Na rozgrzaną patelnię włóż olej kokosowy, dodaj pastę curry i wymieszaj chwilkę podgrzewając, aż pasta się rozpusci. Dodaj krewetki, delikatnie posól i podsmażaj do zrumienienia z obu stron, 2-3 minuty.  Pod koniec podsmażania dodaj do krewetek brzoskwinię obraną ze skórki i pokrojoną w większe kawałki, wymieszaj. Pamiętaj, że zbyt długie smażenie owoców morza spowoduje, że będą twarde i nie smaczne. Gotowe danie dopraw do smaku  sosem sojowym, podawaj z ryżem.

Smacznego :-)

poniedziałek, 25 lipca 2016

Ryba pieczona w folii.


Pieczenie ryb w folii to efektywny sposób przygotowywania dań, dzięki któremu ryba nie traci wartosci odżywczych. Tak przygotowana ryba jest aromatyczna i soczysta, nie zawiera dużo tłuszczu i jest bardzo zdrowa. Pieczenie ryb w folii wyróżnia się w diecie odchudzającej oraz w innych dietach zdrowotnych. Ryby przyrządzone w taki sposób dostarczają organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych niż ryby smażone w panierce. 


Składniki:

u mnie kawałki dzikiego łososia
sól
pieprz
cukier
kilka szalotek
natka pietruszki
kawałki cytryny
oliwa, masło

Przygotowanie:

Łososia  umyj i osusz. Ułóż na talerzu, kawałki delikatnie posyp cukrem i przykryj plasterkami szalotki. Odstaw w chłodne miejsce na 1 h. Po tym czasie zdejmij szalotki, kawałki ryby dopraw solą i pieprzem, układaj po 1 kawałku na folii aluminiowej. Na każdej porcji połóż kawałek cytryny, zieloną natkę, łososia polej odrobiną oliwy lub połóż na nim kawałek masła i owiń dokładnie folią. Tak przygotowane paczuszki piecz w  nagrzanym piekarniku 175 stopni 15 min.

Dzięki polaniu oliwą, czy odrobinie masła  ryba będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. W każdej paczuszce wytworzy się lekki, smaczny sosik, którym na talerzu polewamy rybę. Podajemy z ryżem.



Smacznego ;-)

niedziela, 24 lipca 2016

Pierogi z jagodami.

Najsmaczniejsze  pierogi '' na słodko''. Znakomite, lekkie danie na lato. Polane smietanką i delikatnie posypane cukrem trzcinowym smakowały wszystkim.  Gorąco polecam mój przepis.


Składniki na ciasto:

300g mąki orkiszowej jasnej
200 ml wrzątku
szczypta sol
40 g masła

Nadzienie:

200 g swieżych jagód
mąka ziemniaczana do oprószenia jagód 

Do podania:

smietanka homogenizowana Krasnystaw 18%
cukier trzcinowy

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać do naczynia, dolać wrzątek połączony z masłem i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i chwilkę powygniatać. Ciasto przykryć od góry miseczką lub głębokim talerzem na 30 minut.

Jagody opłukać, osuszczyć, oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną.

Gotowe ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, małą szklanką wycinać kółka, napełniać jagodami, zlepiając i tworząc pierożki. Osoloną wodę zagotować, partiami wkładać pierogi i gotować do wpłynięcia na powierzchnię (2 min). Czas gotowania zależy od grubosci ciasta. 


Podawać polewane słodkę smietanką.

Smacznego :-)