środa, 22 czerwca 2016

Pokochaj jajecznicę.



Sniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, wiemy o tym wszyscy. Najlepiej jesć na sniadanie produkty bogate w białko, gdyż po nich dłużej czujemy się syci. Ważne są także warzywa i owoce - źródło błonnika.
Moje ulubione sniadanie to jajko na miękko lub jajecznica.

Dzis jajeczne sniadanie odsłona letnia: swieże kurki, wiejskie jaja, swieże zioła. Czy można sobie wyobrazić lepszy początek dnia? 

Składniki na 1 porcję:

2 wiejskie jaja
kurki
kawałek masła
odrobina mleka
sól, pieprz
swieże zioła 

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, płuczemy. Podsmażamy na masle na patelni (mały ogień). Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy odrobinę mleka, roztrzepujemy widelcem. Wlewamy do podduszonych kurek. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Gotową doprawiamy do smaku solą, pieprzem, swieżymi ziołami. Najlepiej smakuje ze swieżym chlebem z masłem.

Smacznego sniadania!

wtorek, 14 czerwca 2016

Chlebek bananowy.


''Jak dobrze, że po dniu, w którym nic nie jest pewne, wiem, że w domu zrobię sobie cos, co na pewno się uda i na pewno będzie pyszne." ;-)

Wspaniale bananowy, mięciutki, fantastyczny w smaku. Rozpływający się w ustach, szybki i łatwy do zrobienia chlebek bananowy. Nie wymaga używania miksera, pięknie wyrasta.  Grzechem jest go nie przygotować, jesli w domu mamy mocno dojrzałe banany :-)

Składniki:

3 dobrze dojrzałe banany (takie z ciemnymi plamkami)
1 wiejskie jajko
szczypta soli
1/2 szkl oleju ryżowego
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
ok 1 szkl mąki orkiszowej razowej
2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody
płatki migdałów

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem na desce/talerzyku, przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy jajko, sól, olej, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy widelcem/łyżką do połączenia składników. Dodajemy mąki wymieszane z sodą i energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, po wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 40 minut.

Smacznego! :-)

czwartek, 2 czerwca 2016

Dorsz na parze.

Rybę na parze szykuje się bardzo szybko, a do tego jest wyjątkowo smaczna i nie traci wartości odżywczych. Tak przygotowanego dorsza podałam z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem. Pysznie i zdrowo! :-)

Składniki: 

filet z dorsza 250 g
sól
pieprz
świeży koperek
oliwa z oliwek extra vergine

Dodatki:

żółta fasolka szparagowa
młode ziemniaki
świeży koperek

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę. Mięso ryby umyć, osuszyć, poporcjować, delikatnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na garnek z gotującą wodą nałożyć koszyczek do gotowania na parze. Na dnie położyć gałązki koperku, na nich kawałki ryby. Delikatnie bardzo można skropić kawałki ryby oliwą. Gotować pod przykryciem 5 minut. 

Gotowe porcje ryby ułożyć na talerzu, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz łagodnie oliwą z oliwek. Podawać z młodymi ziemniakami z wody, żółtą fasolką szparagową także przygotowaną na parze i świeżym drobniutko posiekanym koperkiem.

Smacznego.

P.s. Cieszę się, że powróciłam z długich wakacji do domu i do blogowania ;-)
      Pozdrawiam wszystkich czytelników! 

sobota, 30 kwietnia 2016

Pieczony filet z indyka wcześniej marynowany w jogurcie i ciasto z rabarbarem i figami.

Marynata jogurtowa spowoduje, że po upieczeniu mięso indyka  będzie delikatne i pysznie soczyste. Tak przygotowana pierś indyka  smakuje doskonale  na ciepło i także na zimno. Można naszykować kanapki z jej dodatkiem i świeżymi warzywami.

Składniki:

500g piersi z indyka (eko)

marynata:

4-5 pełnych łyżek jogurtu naturalnego bakoma
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka/ostra papryka, odrobina kuminu

Składniki marynaty dokładnie wymieszać w zamykanym pojemniku, włożyć w nią przygotowaną pierś indyka i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Z marynatą przełożyć na folię aluminiową, dokładnie nią owinąć i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piec w temp 180 stopni 45 min. Czas pieczenia należy kontrolować. Zbyt długie pieczenie, spowoduje, że mięso będzie suche i nie smaczne.

Słodka mocno figa i kwaskowaty rabarbar to para znakomita.


Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.  Cudownie kruche, nie zawiera dużo cukru, szybko znika z talerzyków :-). To moje ulubione ciasto!

Składniki:

100g mąki pszennej tortowej
50 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki ziemniaczanej/ryżowej lub cornstarch
150 g schłodzonego masła
1 całe jajko plus jedno żółtko
25 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce. 

500 g rabarbaru
150 g fig
1 cukier wanilinowy
3-4 łyżki miodu
sok z cytryny

Figi na kilka minut zalać wrzątkiem, wyjąć, osuszyć. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, połączyć w pokrojonymi figami. Składniki skropić sokiem z cytryny, dodać miód i cukier wanilinowy i wymieszać.

Kruszonka:

100 g mąki (50 g pszennej tortowej i 50 g ziemniaczanej/ryżowej lub cornstarch)
50 g masła
25 g cukru pudru 

delikatnie rękami łączymy składniki do utworzenia się kruszonki

Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na przygotowaną formę do pieczenia, zapiekamy w 180 stopniach ok 20 minut. Wyjmujemy, delikatnie po wierzchu można posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowany rabarbarowo-figowy farsz. Posypać z wierzchu kruszonką. Piec ok 40 min, do zarumienienia ciasta. 

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Smacznego!

p.s.

W związku z moim wyjazdem na dłuższe wakacje z kolejnymi przepisami pojawię się w czerwcu. Pozdrowienia! :-)









wtorek, 19 kwietnia 2016

Ekspresowe masło z awokado-idealne do kanapek!


Kiedyś nie znosiłam awokado, teraz mogłabym  jeść bez ustanku.
Awokado jest na ogół chimerycznym owocem, bo albo jest zbyt twarde i niedojrzałe, albo przejrzałe i wówczas jest niesmaczne. Trzeba nauczyć się wyczuć ten odpowiedni moment do zjedzenia tego owocu, ja już się tego nauczyłam :-)

Awokado to owoc bardzo ciekawy, który z reguły spożywamy na surowo. Nie ma wyraźnego smaku i nie jest słodki. Można go używać do dań wytrawnych, sałatek i deserów. Dojrzały jest lekko miękki, po obraniu ze skórki ma konsystencje kremową jak masło. Aby owoc nie ciemniał, po obraniu można skropić go sokiem z cytryny lub limonki. 

Awokado oprócz tego, że wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry, działa antydepresyjnie ma jeszcze jedną ważną zdrowotną właściwość: obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL spożywajmy więc go jak najwięcej.

Masło z awokado uwielbiam w towarzystwie pomidora malinowego i świeżych ziół  :-)

Przygotowanie:

Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, delikatnie skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki żytniego pieczywa smarujemy przygotowanym masłem, podajemy z pomidorem i ziołami. To jest pyszne! :-)

Smacznego!


niedziela, 17 kwietnia 2016

Placuszki po brzegi wypełnione bananem.

Niedawno pokazywałam Wam przepis na placuszki z jabłkami KLIK. Wg tego przepisu powstaje także wersja z bananem. Placuszki są niesamowicie delikatne, słodkie naturalną słodyczą banana i wypełnione nim po brzegi. Pyszne!

Składniki i przygotowanie wg przepisu wersji z jabłkiem. Najlepiej sprawdzą się banany dobrze dojrzałe z ciemnymi plamkami na skórce. Przygotowując wersję z bananem pokrojonych bananów nie dodajemy do ciasta. Na dobrze rozgrzany olej na patelni najpierw nalewamy placek ciasta, na nim układamy grubsze plastry banana i delikatnie z góry polewamy ciastem. 

Smacznego :-)


wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałatka ze szpinaku z dressingiem balsamicznym.

Sos z oliwy i aromatycznego, głęboko intensywnego octu balsamicznego  z Modeny. Wspaniały do sałatki ze świeżego szpinaku!

Składniki:

2 pełne garście  świeżego szpinaku baby
1/2 pomidora malinowego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
sól
pieprz kolorowy świeżo rozbity w moździerzu

Przygotowanie:

Listki szpinaku przekładamy do miseczki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Do małego słoiczka wlewamy olej, balsamico oraz przyprawy. Zakręcamy słoiczek, energicznie potrząsamy by składniki sosu dobrze się połączyły.  Delikatnie polewamy przygotowanym sosem szpinak. Następnie delikatnie mieszamy składniki. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań głównych np: pieczoną piersią z indyka - KLIK, ale także świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. 

Smacznego :-)