sobota, 30 kwietnia 2016

Pieczony filet z indyka wcześniej marynowany w jogurcie i ciasto z rabarbarem i figami.

Marynata jogurtowa spowoduje, że po upieczeniu mięso indyka  będzie delikatne i pysznie soczyste. Tak przygotowana pierś indyka  smakuje doskonale  na ciepło i także na zimno. Można naszykować kanapki z jej dodatkiem i świeżymi warzywami.

Składniki:

500g piersi z indyka (eko)

marynata:

4-5 pełnych łyżek jogurtu naturalnego bakoma
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka/ostra papryka, odrobina kuminu

Składniki marynaty dokładnie wymieszać w zamykanym pojemniku, włożyć w nią przygotowaną pierś indyka i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Z marynatą przełożyć na folię aluminiową, dokładnie nią owinąć i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piec w temp 180 stopni 45 min. Czas pieczenia należy kontrolować. Zbyt długie pieczenie, spowoduje, że mięso będzie suche i nie smaczne.

Słodka mocno figa i kwaskowaty rabarbar to para znakomita.


Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.  Cudownie kruche, nie zawiera dużo cukru, szybko znika z talerzyków :-). To moje ulubione ciasto!

Składniki:

100g mąki pszennej tortowej
50 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki ziemniaczanej/ryżowej lub cornstarch
150 g schłodzonego masła
1 całe jajko plus jedno żółtko
25 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce. 

500 g rabarbaru
150 g fig
1 cukier wanilinowy
3-4 łyżki miodu
sok z cytryny

Figi na kilka minut zalać wrzątkiem, wyjąć, osuszyć. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, połączyć w pokrojonymi figami. Składniki skropić sokiem z cytryny, dodać miód i cukier wanilinowy i wymieszać.

Kruszonka:

100 g mąki (50 g pszennej tortowej i 50 g ziemniaczanej/ryżowej lub cornstarch)
50 g masła
25 g cukru pudru 

delikatnie rękami łączymy składniki do utworzenia się kruszonki

Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na przygotowaną formę do pieczenia, zapiekamy w 180 stopniach ok 20 minut. Wyjmujemy, delikatnie po wierzchu można posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowany rabarbarowo-figowy farsz. Posypać z wierzchu kruszonką. Piec ok 40 min, do zarumienienia ciasta. 

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Smacznego!

p.s.

W związku z moim wyjazdem na dłuższe wakacje z kolejnymi przepisami pojawię się w czerwcu. Pozdrowienia! :-)









wtorek, 19 kwietnia 2016

Ekspresowe masło z awokado-idealne do kanapek!


Kiedyś nie znosiłam awokado, teraz mogłabym  jeść bez ustanku.
Awokado jest na ogół chimerycznym owocem, bo albo jest zbyt twarde i niedojrzałe, albo przejrzałe i wówczas jest niesmaczne. Trzeba nauczyć się wyczuć ten odpowiedni moment do zjedzenia tego owocu, ja już się tego nauczyłam :-)

Awokado to owoc bardzo ciekawy, który z reguły spożywamy na surowo. Nie ma wyraźnego smaku i nie jest słodki. Można go używać do dań wytrawnych, sałatek i deserów. Dojrzały jest lekko miękki, po obraniu ze skórki ma konsystencje kremową jak masło. Aby owoc nie ciemniał, po obraniu można skropić go sokiem z cytryny lub limonki. 

Awokado oprócz tego, że wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry, działa antydepresyjnie ma jeszcze jedną ważną zdrowotną właściwość: obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL spożywajmy więc go jak najwięcej.

Masło z awokado uwielbiam w towarzystwie pomidora malinowego i świeżych ziół  :-)

Przygotowanie:

Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, delikatnie skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki żytniego pieczywa smarujemy przygotowanym masłem, podajemy z pomidorem i ziołami. To jest pyszne! :-)

Smacznego!


niedziela, 17 kwietnia 2016

Placuszki po brzegi wypełnione bananem.

Niedawno pokazywałam Wam przepis na placuszki z jabłkami KLIK. Wg tego przepisu powstaje także wersja z bananem. Placuszki są niesamowicie delikatne, słodkie naturalną słodyczą banana i wypełnione nim po brzegi. Pyszne!

Składniki i przygotowanie wg przepisu wersji z jabłkiem. Najlepiej sprawdzą się banany dobrze dojrzałe z ciemnymi plamkami na skórce. Przygotowując wersję z bananem pokrojonych bananów nie dodajemy do ciasta. Na dobrze rozgrzany olej na patelni najpierw nalewamy placek ciasta, na nim układamy grubsze plastry banana i delikatnie z góry polewamy ciastem. 

Smacznego :-)


wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałatka ze szpinaku z dressingiem balsamicznym.

Sos z oliwy i aromatycznego, głęboko intensywnego octu balsamicznego  z Modeny. Wspaniały do sałatki ze świeżego szpinaku!

Składniki:

2 pełne garście  świeżego szpinaku baby
1/2 pomidora malinowego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
sól
pieprz kolorowy świeżo rozbity w moździerzu

Przygotowanie:

Listki szpinaku przekładamy do miseczki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Do małego słoiczka wlewamy olej, balsamico oraz przyprawy. Zakręcamy słoiczek, energicznie potrząsamy by składniki sosu dobrze się połączyły.  Delikatnie polewamy przygotowanym sosem szpinak. Następnie delikatnie mieszamy składniki. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań głównych np: pieczoną piersią z indyka - KLIK, ale także świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. 

Smacznego :-)


czwartek, 7 kwietnia 2016

Placuszki z jabłkami.

Pyszne, leciutkie i puszyste placuszki. Nie ma chyba osoby która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych cukrem pudrem z dodatkiem konfitury.

Składniki:

400 ml kefiru
2 jajka 
szczypta soli
cukier wanilinowy
cukier puder
ulubiona konfitura (u mnie z czerwonej porzeczki)
5 średnich jabłek
60 g mąki orkiszowej razowej
80 g mąki pszennej tortowej 
olej

Przygotowanie:

Do naczynia przelewamy kefir, dodajemy żółtka, szczyptę soli i cukier wanilinowy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąki i ponownie mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie mieszamy. Obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta. Placuszki smażymy ok 1 min z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą go mniej chłonęły i będą bardziej chrupiące) Po usmażeniu na chwilę odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z konfiturą. 

Smacznego :-)


poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Smażone boczniaki.

Boczniaki są doskonałym zamiennikiem mięsa i są szczególnie cenne dla ludzi na diecie bezmięsnej. Świetnie zastępują farsz w pierogach, a "kotlet schabowy" z boczniaka jest smaczny i sycący. Nie będę rozwodzić się o tym przysmaku, zalecam każdemu przygotować je choć raz. Zapewniam, że zaznacie przyjemności i pozostanie ochota na więcej :-)

Składniki:

300 g boczniaków ostrygowatych
sól, świeżo mielony pieprz
bułka tarta
mleko
olej

Przygotowanie:

Boczniaki moczymy w mleko ok. 1 h. Delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu delikatnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym.

Smacznego!








sobota, 26 marca 2016

Wesołych Świąt! Wielkanoc 2016.


W tegoroczne Święta życzę Wam Drodzy Czytelnicy  przede wszystkim wewnętrznego spokoju, miłości, dobroci, uczynności. Pielęgnujmy to w sobie. Nie dajmy się zaślepić pysze i wrogości. Nie tylko w świąteczne dni.