wtorek, 12 maja 2015

Pieczone szparagi.


Sezon na te pyszne warzywa jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać kiedy są dostępne. Od kiedy pierwszy raz ich spróbowałam staram się sezon na nie wykorzystać do granic możliwości. Szparagi są więc czasami u mnie  niemal codziennie, w różnych daniach i kombinacjach. Obowiązkowo na stole co roku muszą być pieczone. To  szybkie i bardzo proste danie, które robię w zaledwie kilka chwil. Szparagi tak przygotowane zachowują pełnię smaku, są jędrne i soczyście zielone. 

Upieczone, o lekko zrumienionych czubkach i wspaniałym posmaku oliwy wzbogaconej solą. Moim zdaniem to najsmaczniejszy z najprostszych sposobów na szparagi. Spróbujcie :) 


Składniki:

2 pęczki świeżych zielonych szparagów
oliwa z oliwek
sól morska

Przygotowanie:

Odłamuję twarde końcówki szparagów, myję je i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam na większej blaszce, skrapiam oliwą i delikatnie posypuję solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 do 30 min (w trakcie pieczenia, podglądam i uważam by warzywa się nie przypaliły. Delikatnie przemieszam łopatką). Upieczone podaję ze świeżymi sznytkami grubo posmarowanymi masłem. 

Smacznego :-)

poniedziałek, 11 maja 2015

Młoda kapusta zasmażana.

Zasmażana kapusta to najlepsze danie na świecie. Najdelikatniejsza, najbardziej krucha, wprost rozpływająca się w buzi jest teraz i jeszcze na początku lata. Starsza też jest niczego sobie, ale wiadomo, młoda to zawsze młoda. Taka kapusta jest świetnym pomysłem na pyszny i prosty obiad. Naprawdę jest wyśmienita!



Składniki:

1 główka młodej kapusty
masło
bułka tarta
sól

Przygotowanie:

Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne większe liście. Kroimy główkę na 4 części i następnie każda część jeszcze na pół. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Na wrzątek wrzucamy kawałki kapusty i gotujemy 15 min, aż liście staną się miękkie. Wyławiamy i odsączamy na sitku.

Na mniejszą patelnię wsypujemy bułkę tartą, podgrzewamy i delikatnie przemieszamy. Gdy bułka się dobrze rozgrzeje na suchej patelni, dodajemy kawałek masła i chwilę całość podgrzewamy delikatnie mieszając.

Na drugą większą patelnię nagrzaną wkładamy kawałki kapusty, podgrzewamy aby odparowała woda i po chwili dodajemy kawałek masła delikatnie rozprowadzając je na liście kapusty. Tak przesmażoną kapustę wykładamy na talerz i z wierzchu delikatnie oprószamy przygotowaną bułką tartą. 

Smacznego :-)

Ps. A poniżej zdjęcia z popołudnia spędzonego w lesie i smakowania młodej zasmażanej kapusty :-)



piątek, 24 kwietnia 2015

Grillowane boczniaki.



Od czasu do czasu kupuję boczniaki. Przygotowuję je w niezwykle prosty sposób, ale efekt jest powalający. Chrupiące z zewnątrz, a soczyste w środku małe kąski smakują przepysznie. Możemy zjadać je same lub podać na grzance z chleba. Skuście się koniecznie :-)

Składniki:

250 g nie za dużych boczniaków
ok. 200 mln oliwy extra vergine
1 łyżka sosu sojowego
duży pęczek świeżej pietruszki drobniutko posiekanej
2 duże ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Myjemy delikatnie kapelusze boczniaków, osuszamy i kroimy w nie za cienkie paski. Do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, przygotowaną  natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek sól i  pieprz. Mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej przygotowane boczniaki i delikatnie mieszamy. Odstawimy na całą noc do lodówki. Następnego dnia kawałki grzybów grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do zrumienienia. Obok na patelni możemy zrumienić kromki chleba. Gotowe grzyby doprawiamy do smaku solą. Podajemy z chlebowymi grzankami oraz ulubioną surówką.

Smacznego :-) 








niedziela, 12 kwietnia 2015

Curry z krewetkami i mango.


Ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Danie pyszne i aromatyczne. Smakuje jak w Tajlandii :). Pikantne, charakteru nadaje mu  mleczko kokosowe, a mango, papryczka chilli i kolendra  sprawiają, że jest bardziej kolorowe. Słodkie mango idealnie uzupełnia się z ostrą pastą curry, a chrupiące krewetki idealnie wpasowują się w ten duet. To danie dla wszystkich lubiących niecodzienne i orientalne smaki. Najlepsze podawane z ryżem jaśminowym.

Składniki:

25-30 mrożonych krewetek tygrysich
1 mała puszka mleczka kokosowego (300 ml)
1 świeża papryczka chilli
1-2 ząbki czosnku
1/2-1 łyżka  czerwonej tajskiej pasty curry
sól, świeżo mielony pieprz
1 puszka mango 
1/2 puszki pędów bambusa
świeża kolendra
olej kokosowy
ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy z jelita i pancerzyków na ogonkach. Grzbieciki nacinamy delikatnie nożem (krewetki wtedy ładnie nam się "otworzą" podczas smażenia). Na patelni rozgrzewamy dużą łyżkę oleju kokosowego, dodajemy przeciśnięty czosnek i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy pastę curry, podgrzewamy i łyżką rozprowadzamy na patelni. Wlewamy mleczko kokosowe. Cały czas podgrzewamy, delikatnie mieszając na małym płomieniu. Dodajemy przygotowane krewetki, odsączone i pokrojone w większe kawałki mango, pędy bambusa, oraz pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili (bez pestek). Smażymy przez około 2-2,5 minuty, max. 3 minuty. Zbyt długie smażenie spowoduje, że krewetki staną się twarde i będą nie smaczne. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ryżem, posypujemy świeżą kolendrą.

Smacznego :-)


niedziela, 29 marca 2015

Szarlotka.


Szarlotka to najlepsze ciasto, które chyba każdy lubi. Wyszła pyszna :-). Urzeka swą prostotą.  Jej głęboki smak i intensywny aromat rozchodzący się po domu, zaraz po wyjęciu z piekarnika, przywołują na myśl wyłącznie pozytywne wspomnienia. Moi goście byli zachwyceni. Rozpływające się w ustach delikatne kruche ciasto z subtelnie cynamonowym nadzieniem z jabłek.  Ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją koniecznie zrobić. 

Składniki:

300 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła
160 g cukru drobnego do wypieków
4 żółtka
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody 
2 kg szarej renety
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cynamonu wymieszana z 2 łyżkami cukru trzcinowego


 Przygotowanie:

Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, szczyptę soli, pokrojone w kawałki masło, cukier, wodę. Łączymy składniki zaczynając  od siekania nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Staramy się jak najmniej ogrzewać ciasto rękami. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 1 h. W między czasie obieramy jabłka ścieramy na tarce do miseczki. Dodajemy cukier z cynamonem oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Schłodzone ciasto większą część rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja robię to odrywając po kawałku ciasta i wykładając nim dno blaszki. staram się to robić szybko, by nie ogrzewać ciasta.) Na rozłożone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie jabłkowo-cynamonowe. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych otworach resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 min. 
Podajemy ciepłą z lodami.

Smacznego :-)


rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpuf
rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpuf
rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpuf

sobota, 28 marca 2015

Makaron kokardki z fetą, szpinakiem, czosnkiem, ziołami i suszonym pomidorem.



Niesamowicie proste, szybkie i przepyszne danie. Bardzo  aromatyczne  w którym świetnie łączy się smak lekko kwaśnych suszonych pomidorów, szpinaku, czosnku, oraz sera feta. Dla mnie to najlepsze danie z makaronem jakie ostatnio jadłam. Na pewno będę do niego wracać:-).  

 

Składniki:

1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju roślinnym
1/2 op. sera feta
1 op. świeży szpinak baby
sól, świeżo mielony pieprz
ulubione zioła
2 średnie ząbki czosnku drobniutko pokrojone

Przygotowanie:

Na większą patelnię wlewamy trochę oleju roślinnego ze słoiczka w którym są suszone pomidory. Wrzucamy pokrojony czosnek i lekko podsmażamy, uważając by nie przypalić. Następnie dodajemy listki szpinaku i lekko podsmażamy, mieszając, aż listki staną się lekko "zwiędłe". Dodajemy pokrojone pomidory, a na końcu fetę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i całość chwilkę podgrzewamy. Ugotowane w osolonej lekko wodzie kokardki łączymy z przygotowanym szpinakiem oraz resztą. Delikatnie mieszamy na patelni, lekko jeszcze przesmażamy, doprawiamy do smaku, ziołami, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego :-)


poniedziałek, 23 marca 2015

Pierogi dla leniwych (leniwe).



Leniwe dlatego, bo ktoś kiedyś z lenistwa nie zagniótł ciasta na pierogi, aby je nafaszerować serem, tylko wymieszał wszystkie składniki. :-).

Przepadam za leniwymi! Zawsze gdy je zajadam przenoszę się w czasie i przypominają mi się czasy dzieciństwa.

Właściwe to już dawno mogłam napisać tutaj mój przepis na leniwe, ale  jako taki przepis u mnie  nie istnieje. Najważniejszym składnikiem leniwych jest biały ser, a są róże sery, różnej konsystencji. Przy leniwych ważne by nie przesadzić z mąką, bo staną się twarde i będą nie smaczne . Zawsze robię je więc trochę na wyczucie, ciasto po połączeniu składników musi być dość mocno klejące, a na stolnicy staramy się już podsypywać min ilość mąki.

Składniki:

ok. 300 g białego sera półtłustego
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
sól
cukier wanilinowy

Przygotowanie:

W miseczce widelcem rozgniatam ser, dodaję żółtko, cukier, ubitą na sztywno pianę z białka, oraz mąki i łączę wszystkie składniki w kulę. Ciasto będzie mocno klejące. Przekładam na stolnicę delikatnie oprószoną mąką, formuję wałeczki, lekko spłaszczam i ostrym nożem wycinam małe romby. Tak przygotowane wrzucamy na osolony lekko, wrzątek, gotujemy do wypłynięcia, zalewamy odrobiną zimnej wody i wyławiamy. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.

Smacznego :-)