piątek, 8 sierpnia 2014

Ciasto jogurtowe z morelami.

To nie pierwsze ciasto jogurtowe które zrobiłam, ale pierwsze które mi się udało i wyszło dobrze. W ubiegłe wakacje nie pamiętam już teraz nawet ile razy próbowałam zrobić takie jogurtowe z owocami. Czytałam, że to najprostsze z możliwych ciast , wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe, może i tak, ale do dziś nie wiem co robiłam nie tak że zawsze wychodziły mi zakalce, ciasto z wierzchu było upieczone, a w środku surowe. Za każdym razem cieszyły się kaczki i gołębie w parku, a mi było b smutno, że coś poszło nie tak.

Nie wiem jak to się stało, że teraz wyszło inaczej. Jakoś tak może bardziej zrobiłam je po swojemu i nie trzymałam się kurczowo żadnych przepisów. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, część mąki zwykłej zastąpiłam cornstach czyli mąką kukurydzianą. Owoce do tego ciasta mogą być dowolne, u mnie morele, pysznie dojrzałe w połączeniu ze świeżym tymiankiem. To połączenie jest dla mnie doskonałe morela plus tymianek :-). Jeszcze cieplutkie zajadałam ze szklanką zimnego mleka, przepyszne! Polecam mój przepis.

składniki:

1 mały, 150 g jogurt naturalny bez cukru

Jogurt przekładamy do miseczki, kubeczek po jogurcie myjemy i odmierzamy dalej składniki:

1 i 1/2 kubeczka mąki pszennej
1 i 1/2 kubeczka cornstach
1 i 1/2 kubeczka cukru (można dodać więcej)
1 mały cukier waniliowy
3 jajka średnie
1 kubeczek oleju - u mnie ryżowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania po upieczeniu
kilka świeżych dojrzałych moreli
kilka gałązek świeżego tymianku 
szczypta soli

przygotowanie:

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową! 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól, ubijamy na sztywno. Dodajemy do ubitych białek żółtka, jogurt, cukier oraz olej, delikatnie mieszamy. Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia  które dodajemy stopniowo i mieszamy na min obrotach mikserem do uzyskania jednolitej masy.

Formę wielkości średniej tarty smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie kaszą manną. Przelewamy masę. Morele pokrojone na mniejsze kawałki delikatnie układamy na wierzchu, posypujemy dość mocno listkami tymianku ściągniętymi z kilku gałązek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 40-45 minut (ja bez termoobiegu). Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem, musi być suchy. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami świeżego tymianku.

Smacznego :-)


wtorek, 22 lipca 2014

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Na to ciasto czekam cały rok. Śliwki kocham, uwielbiam, mogę je jeść i jeść bez końca. Lubię też ciasto kruche, lubię je zagniatać, a potem dobrze schłodzone wyjąć z lodówki i wypełniać nim foremkę. Ciasto kruche z dużą ilością śliwek i kruszonki, dla mnie idealne. Raj dla podniebienia :-). Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, pod warunkiem, że mamy w domu wszystkie składniki. Jednak gdy głowa tak jak u mnie dzisiaj wypełniona sprawami i wydarzeniami, poszłam do sklepu po mąkę, wyszłam z całą siatą innych rzeczy, ale bez mąki! Zmachana wróciłam do domu, gdzie dopiero zauważyłam, że brak najważniejszego składnika ciasta, bo jak bez mąki? Z braku sił i tego "afrykańskiego upału" zaczęłam otwierać wszystkie szuflady w poszukiwaniu jakiś "resztek" i zrobiłam tak: :-)

składniki:

70 g mąki pszennej tortowej
80 g mąki orkiszowej razowej
100g  skrobi kukurydzianej, cornstach (polecam kupno w tym sklepie: Klik)
3 żółtka
szczypta soli
150 g chłodnego masła
40g cukru
łyżeczka soku z cytryny
10 dużych dojrzałych śliwek
cynamon

przygotowanie:

mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, żółtka - szczypta soli na żółtka, sok z cytryny oraz masło, siekamy nożem składniki, a następnie szybko zagniatamy ciasto. owijamy w folię i dobrze chłodzimy ok.40 min w lodówce. w tym czasie myjemy śliwki, osuszamy i przepoławiamy wyjmując pestki. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. schłodzonym ciastem wykładamy formę (może być tortownica mała, lub mniejsza forma do tarty), nakłuwamy widelcem i na 15 min wstawiamy do nagrzanego piekarnika. gdy spód się podpiecze, układamy z wierzchu śliwki, posypujemy delikatnie cynamonem,  kruszonką i pieczemy ok. 40 min, do zrumienienia i aż poczujemy cudny zapach unoszący się z piekarnika śliwkowo-cynamonowy :-)

kruszonka:

8 dkg mąki
5 dkg zimnego masła
5 dkg cukru

składniki umieściłam w miseczce i palcami mieszałam, delikatnie rozcierając, aż powstała kruszonka.

Smacznego :-)

poniedziałek, 21 lipca 2014

Gulasz wołowy.


Obiad doskonały! Inaczej nie mogę napisać. Mięsko rozpadało się w ustach. Warzywa dodane do sosu rozgotowały się i utworzyły aromatyczny sosik. Z ziemniakami, które tak lubię o tej porze, dużą ilością świeżego, pachnącego koperku stanowi to pyszny  posiłek.

składniki:

350 g świeżej wołowiny (pręga)
2 szalotki
1 duży ząbek czosnku
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
świeży koperek
kolorowy pieprz w ziarnach
sól
odrobina suszonego lubczyku
olej ryżowy

przygotowane:

Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie kroimy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Obsmażamy na oleju, i delikatnie przekładamy do garnka z niewielką ilością wody (ok.500 ml), dodajemy pokrojone warzywa, szalotki, ziarna pieprzu, lubczyk, kilka gałązek koperku i gotujemy na małym ogniu do miękkości (1 godzinę). Doprawiamy do smaku solą. Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ten kawałek mięsa sam w sobie jest dość "kleisty" i w połączeniu z rozpadającymi się warzywami wytworzy się pyszny, aromatyczny, a przy tym delikatny sosik.

Podajemy z młodymi ugotowanymi ziemniakami, dużą ilością świeżego, drobnego posiekanego koperku i ogórkiem małosolnym własnej roboty.

Smacznego :-)

niedziela, 13 lipca 2014

Pasta z bobu.

Bób, pyszny strączkowy smakołyk, od którego się w tym roku uzależniłam. Za każdym razem kiedy wracałam z warzywniaka w koszyku była tacka bobu. Szykuję go w różnych odsłonach, tak jak mam smak: z koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki, masłem, oliwą z oliwek... różnie. Nie gotuję za długo, bo nie lubię jak jest zbyt miękki, a do gotowania zanim osolę dodaję trochę cukru, wtedy jest ładnie zielony. Wczoraj wykorzystałam go i zrobiłam pastę do kanapek. Można ją zjadać samą, z ulubionym pieczywem, albo jako dodatek do wędlin i serów.

składniki:

świeży bób 250 g
świeża mięta, u mnie kilkanaście nie za dużych listków
sok z cytryny, u mnie z 1/2
skórka z cytryny, ok 1 łyżeczki
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
świeży koperek, natka pietruszki i odrobina drobnego szczypiorku
oliwa z oliwek

przygotowanie:

Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórek. Ważne, żeby podczas gotowania nie rozgotować bobu – rozgotowany będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki. Przekładamy do miski i dodajemy kolejno: drobno posiekane zioła, na drobnej tarce ścieramy skórkę cytryny, sok z cytryny i całość blendujemy. Dodajemy oliwę w takiej ilości żeby pasta nie była za sucha. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ilość dodanych ziół jest b indywidualna i każdy może dodać wg własnych upodobań.


Smacznego.

niedziela, 6 lipca 2014

Lekka sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ziołami.

Najsmaczniejsza latem, lekka w smaku, jest świetnym dodatkiem do pieczonego lub grillowanego mięsa.

składniki:

6 średnich ziemniaków
5-6 rzodkiewek
3 ogórki kiszone małosolne - u mnie takie bardziej ukiszone już
garść ziół: szczypiorek, koperek, natka pietruszki drobno posiekane
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu winnego jabłkowego
2 łyżki soku od kiszenia ogórków
sól
pieprz
1 łyżeczka miodu 

przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Najlepiej jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Ogórka kroimy drobniutko w kostkę, rzodkiewki w półplasterki, dodajemy do ziemniaków i delikatnie przemieszamy . Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, sok z ogórków, sól, pieprz, oraz miód, zakręcamy i potrząsając słoiczkiem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Posiekane drobniutko zioła dodajemy do ziemniaków, rzodkiewki i ogórka, polewamy  sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aż ziemniaki przesiąkną sosem i ziołami. Po tym czasie należy spróbować i ewentualnie doprawić sałatkę solą i pieprzem. Dla osób lubiących smak cebulki, można jeszcze w momencie dodawania rzodkiewki i ogórka dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę dymkę.

Smacznego :-)

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Wegetariańskie kotlety z kalafiora.


Bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Impuls by zadziałać i takie zrobić od Oli - kilk. Są lekkie, delikatne, mogą być głównym daniem lub przystawką. Polecam :-)

składniki:

1 średni kalafior
3-4 większe ziemniaki
1/2 cebuli - użyłam cukrowej
garść młodego świeżego szpinaku (liście)
1 mała kajzerka
trochę mleka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
olej 
sól, pieprz

przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości, obieramy, studzimy. Kalafiora gotujemy na parze, studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, kalafiora blendujemy, ale nie zbyt mocno. Przeciśnięte ziemniaki łączymy z kalafiorem, dodajemy jajko. Kajzerkę namoczoną w mleku, odciśniętą, również blendujemy i dodajemy do masy. Cebulkę drobno kroimy w kostkę, podsmażamy, łączymy z pokrojonymi listkami szpinaku i dodajemy do masy. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej i mieszamy.

Olej rozgrzewamy na patelni, przy pomocy łyżki nakładamy na patelnię porcje i delikatnie formujemy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny do odsączenia. Kotleciki są b. delikatne więc ostrożnie przy przewracaniu na patelni, by się nie rozwaliły. Podajemy z sałatką np. z pomidorów, cebulki i świeżego szpinaku.

Smacznego.


środa, 4 czerwca 2014

Maślany biszkopt przełożony truskawkami i bitą śmietaną.


Może być przekładany dowolnymi owocami sezonowymi i pieczony przez cały rok. W smaku jest bardzo delikatny, mięciutki i lekko maślany. Z bitą śmietaną i truskawkami wyśmienity. Prosty w przygotowaniu. Bardzo  polecam!

składniki:

4 jajka wiejskie
100 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
15-20 g roztopionego i wystudzonego masła
2 łyżki cukru pudru do śmietany oraz trochę do posypania biszkoptu
śmietana kremówka 30 % 400 ml
truskawki lub inne owoce sezonowe

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra dół. Mała tortownicę (23cm) wykładamy papierem do pieczenia i spód papieru lekko smarujemy masłem. Jajka o temperaturze pokojowej wybijamy do miseczki, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem. Odmierzamy mąkę i przesiewamy przez sitko do ubitego kremu. Delikatnie, ale zdecydowanie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy rozpuszczone, schłodzone masło i delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor 15-20 min (do suchego patyczka).

Kremówkę przed ubiciem chłodzimy, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy jeszcze chwilkę. Gotowy, ostudzony biszkopt przecinamy poziomo na dwie części, górną zdejmujemy. Rozsmarowujemy bitą śmietanę i układamy truskawki pokrojone w plasterki. Delikatnie przykrywamy górną częścią biszkoptu, z wierzchu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego :-)