środa, 4 września 2013

Dorsz pod szpinakiem doprawiony świeżym muszkatołowcem.

Środa to fajny dzień. Po pierwsze dlatego, że w środy jest u nas targ, a w taką pogodę jak dziś jest tam cudownie kolorowo, pachnąco i można kupić smaczne rzeczy. A po drugie, również w środy w sklepie "Kuchnie świata" można dostać świeże ryby. I dzisiaj stamtąd właśnie przyniosłam dwa ogromne, mięsiste płaty dorsza atlantyckiego. Dorsza uwielbiam, bo jest lekką, dietetyczną i bardzo smaczną rybą. Do tego szpinak z sosem śmietanowym doprawiony świeżym muszkatołowcem korzennym. Całość przygotowana na parze, a więc jest lekko i dietetycznie, tak jak lubię.

składniki:

duży, mięsisty, świeży filet z dorsza
kilka małych ziemniaków
świeży tymianek
szpinak mrożony Frosta z sosem śmietanowym
sól
świeżo zmielony pieprz
świeża gałka muszkatołowa
cytryna

przygotowanie:

filet dorsza myjemy, układamy w naczyniu do gotowania na parze. obok kładziemy obrane i umyte ziemniaki. gotujemy na parze na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. pod koniec gotowania ziemniaki posypujemy pokrojonym drobniutko tymiankiem. w między czasie zamrożone serduszka szpinaku podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania.

gotową rybę delikatnie przekładamy na talerz, obok kładziemy ziemniaki. rybę oprószamy świeżą solą i świeżym pieprzem, oraz delikatnie skrapiamy cytryną. na wierzchu układamy porcję szpinaku. na drobnej tarce ścieramy nad szpinakiem muszkatałowca. 

i gotowe. mamy zdrowe i smaczne danie, a szpinak doprawiony świeżą gałką muszkatołową dodaje całości pysznego aromatu.

smacznego :)



wtorek, 3 września 2013

Makaron z kurkami i szpinakiem.


Zrobiło się zimno. A jak zimno to ochota większa na syte, dodające energii i ciepła jedzenie. Dziś miało być risotto z owocami morza i papryczką chili, ale w trzech sklepach, do których zajrzałam nie dostałam owoców morza. Za to w warzywniaku były kurki i z małym koszyczkiem kurek wróciłam do domu. Do tego szpinak, zioła, kremowy sos śmietanowy i wyszło danie REWELACJA. Robi się tak szybko i wychodzi przepyszne.

składniki:

150 g kurek
makaron pappardelle na dwie osoby  
duża garść szpinaku sałatkowego baby
1 ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
2 łyżki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergin
ok. 100 ml śmietany 18 % (3-4 duże b. pełne łyżki)
2 pełne łyżki pokrojonej świeżej bazylii 
starty parmezan do posypania

przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.

2. Oliwę i masło rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy czosnek i chwilkę podsmażamy.

3. Dodajemy umyte i osuszone kurki i chwilkę dusimy pod przykryciem.

4. Dolewamy wino i dalej dusimy, aż grzybki będą miękkie.

5. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dodajemy opłukane i osuszone liście szpinaku i mieszamy chwilkę podgrzewając, aż sos ładnie pokryje makaron, a liście szpinaku zrobią się wiotkie.

6. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżą bazylią, mieszamy.

7. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i zajadamy.


Smacznego :)



niedziela, 1 września 2013

Antonówka z cynamonem.


Apeluję do wszystkich szarlotkowców - kupujcie teraz antonówki, gotujcie i napełniajcie nimi słoje, a nie pożałujecie ;). Zimą będą jak znalazł do szarlotki, a szarlotka z antonówek najlepsza! :).

składniki:

ok. 1,5 kg umytych, obranych i pokrojonych w kostkę antonówek
cynamon
ok. 3/4 szklanki wody mineralnej przegotowanej

przygotowanie:

jabłka wrzucamy do dużego garnka, dolewamy wodę, dusimy na małym ogniu, mieszamy, uważamy żeby nie przypalić. gdy z jabłek zrobi się mus dodajemy cynamon ( u mnie 1 łyżeczka ), mieszamy. gorącym musem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

niedziela, 25 sierpnia 2013

Szarlotka w duecie z ciastem ze śliwkami.


Wakacje uciekły tak szybko, jak ucieka lato, kolejny miesiąc, tydzień, dzień. Ostatnio dużo się u mnie dzieje. Jestem w trakcie pewnego projektu unijnego, co jest związane z moją dalszą pracą. Od drugiej połowy lipca zabiera on mi dużo czasu, dlatego przepraszam, że ostatnio zamieszczam mniej wpisów na blogu. Wolny czas mam w sobotę (do południa)  i niedzielę. Wczoraj odwiedził nas miły gość i na tę okazję powstała szarlotka i ciasto ze śliwkami.

Szarlotka to ciasto całoroczne, ale  kojarzy się przede wszystkim z jesienią, a dla mnie również z antonówkami, które uwielbiam i wg mnie są najlepszą odmianą jabłka do szarlotki.

składniki na ciasto:

45 dag mąki
margaryna Kasia
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka

oraz:

1 kg jabłek antonówek
1/2 szklanki drobnego cukru do piany
1 malutka łyżeczka octu winnego
cynamon
1/2 torebki budyniu śmietankowego
ok. 5 łyżek bułki tartej
10 -12 dużych śliwek

przygotowanie:

z mąki, margaryny, cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce. składniki które podaję na ciasto są porcją na dużą blaszkę (32 dł - 20 szer). ja z połowy przygotowałam szarlotkę, a z drugiej części placek ze śliwkami.

schłodzoną połowę ciasta podzieliłam na dwie części, większą rozłożyłam w wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy (22 cm) i posypałam równomiernie bułką tartą. umyte i obrane jabłka ztarłam na grubej tarce, ułożyłam na cieście i posypałam cynamonem. z białek ubiłam pianę, dodając pod koniec ubijania ocet i cukier. gdy piana była sztywna dodałam  budyń i ostrożnie wymieszałam łyżką. otrzymaną masę wyłożyłam na jabłkach. pozostałą część ciasta delikatnie ztarłam na tarce nad masą. piekłam 45 minut w 200 stopniach C.

gdy szarlotka się piekła wyjęłam z lodówki pozostałą część ciasta. połową wyłożyłam średniej wielkości naczynie do zapiekania, na wierzchu ułożyłam połówki śliwek, a na to  starłam resztę ciasta na grubej tarce. 
gdy szarlotka była gotowa placek śliwkowy wstawiłam na 30 minut do piekarnika - 200 stopni. po wyjęciu posypałam cukrem pudrem.

życzę smacznego :)


niedziela, 11 sierpnia 2013

ZWYCIĘSKI PLEŚNIAK!


Dzisiaj jeszcze jeden wpis i będzie to nie byle jaki wpis bo zwycięski huraaa ;). Tak, wygrałam jedną z nagród w konkursie Ani - klikklik . Radość i zadowolenie ogromne! Zwycięski okazał się mój pleśniak - tu przepis kilk. 

Nagroda od firmy Krokus - klik dotarła do mnie w piątek. Wracam do domu a tam czeka na mnie ogromne pudło a w nim kosz wspaniałych produktów. Radość wielka! Dziękuję Ania! :)

Produkty tej firmy kupowałam już od jakiegoś czasu bo są naprawdę super, takie domowe, bez konserwantów, takie jakie bardzo lubię. Mam więc teraz mały zapas na jakiś czas ;). Ale przede wszystkim cieszę się że mój pleśniak się spodobał. Taki pleśniak to ciasto, które często robiła moja babcia. Od niej dostałam dużo pozytywnego. 

Najpierw na zdjęciach chwalę się wspaniałą nagrodą :) :


tu dla przypomnienia zwycięski pleśniak :):


do konkursu przesłałam również przepis na kruche babeczki:


babeczki nie wygrały, ale wyróżnieniem dla mnie wielkim jest to, że mój babeczkowy, letni przepis został zamieszczony na stronie firmy Krokus: - klik, podobnie zresztą jak zwycięski pleśniak: - klik :))))))))))))))

ale radości huraaaaa!  :)



Konfitura morelowa.


Jest tak pyszna, że przy robieniu wyjadałam ją z dużego garnka dużą drewnianą łyżką ;). Połówki owoców nasączone smakowitym karmelowym syropem. Coś pysznego! Przepis wynalazłam u Magdy Gesler (klik). Zachęcam bardzo do wypróbowania tego przepisu :).

składniki u mnie:

morele 2kg
cukier 1,5 kg
woda 1,5 szklanki - w oryginale ilość wody jest większa ( 1,5 szklanki na 1,2 kg owoców), 

przygotowanie:

owoce umyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki. w dużym garnku z wody i cukru ugotowałam syrop. morele włożyłam do garnka z syropem i zagotowałam. gotowałam 5 minut, wyłączyłam i odstawiłam do wystygnięcia. następnego dnia rano znowu zagotowałam, znowu pogotowałam 5 minut i wyłączyłam. i kolejnego dnia znowu rano zagotowałam, gotowałam kolejne 5 minut i wyłączyłam. w trakcie każdego z tych gotowań starałam się nie mieszać owoców łyżką by ich nie uszkodzić, potrząsałam więc delikatnie garnkiem, jak radzi Magda G. ;). Gorącą konfiturę nakładałam do wyparzonych, czystych słoików, zakręcałam i na całą noc pozostawiłam ustawione do góry dnem.


poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Tarta leśna.


Leśna bo z borówką leśną :). Słodycz ciasta i kruszonki przełamana kwaskowatym nadzieniem mmm pycha!

składniki:

100 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
3 małe żółtka
szczypta soli

oraz

3 pełne garście borówki leśnej
kilka wiśni
kilka truskawek

kruszonka:

8 dkg mąki
5 dkg curku + mały cukier waniliowy
5 dkg zimnego masła

przygotowanie:

mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier, żółtka, szczyptę soli sypiemy na żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 1 h do zamrażalnika.
formę do tarty smarujemy masłem. schłodzone ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach, a następnie delikatnie palcami ugniatamy tak by ładnie ułożyło się w formie i na bokach formy.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia.
podpieczony spód tarty posypujemy bułką tartą, na to układamy owoce, posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i delikatnie rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka, a następnie chwilę chłodzimy w lodówce ) i pieczemy jeszcze 30 - 35 minut.

gotową tartę posypujemy cukrem pudrem. smacznego :).