niedziela, 11 sierpnia 2013

Konfitura morelowa.


Jest tak pyszna, że przy robieniu wyjadałam ją z dużego garnka dużą drewnianą łyżką ;). Połówki owoców nasączone smakowitym karmelowym syropem. Coś pysznego! Przepis wynalazłam u Magdy Gesler (klik). Zachęcam bardzo do wypróbowania tego przepisu :).

składniki u mnie:

morele 2kg
cukier 1,5 kg
woda 1,5 szklanki - w oryginale ilość wody jest większa ( 1,5 szklanki na 1,2 kg owoców), 

przygotowanie:

owoce umyłam, przekroiłam na pół i usunęłam pestki. w dużym garnku z wody i cukru ugotowałam syrop. morele włożyłam do garnka z syropem i zagotowałam. gotowałam 5 minut, wyłączyłam i odstawiłam do wystygnięcia. następnego dnia rano znowu zagotowałam, znowu pogotowałam 5 minut i wyłączyłam. i kolejnego dnia znowu rano zagotowałam, gotowałam kolejne 5 minut i wyłączyłam. w trakcie każdego z tych gotowań starałam się nie mieszać owoców łyżką by ich nie uszkodzić, potrząsałam więc delikatnie garnkiem, jak radzi Magda G. ;). Gorącą konfiturę nakładałam do wyparzonych, czystych słoików, zakręcałam i na całą noc pozostawiłam ustawione do góry dnem.


poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Tarta leśna.


Leśna bo z borówką leśną :). Słodycz ciasta i kruszonki przełamana kwaskowatym nadzieniem mmm pycha!

składniki:

100 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
3 małe żółtka
szczypta soli

oraz

3 pełne garście borówki leśnej
kilka wiśni
kilka truskawek

kruszonka:

8 dkg mąki
5 dkg curku + mały cukier waniliowy
5 dkg zimnego masła

przygotowanie:

mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier, żółtka, szczyptę soli sypiemy na żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 1 h do zamrażalnika.
formę do tarty smarujemy masłem. schłodzone ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach, a następnie delikatnie palcami ugniatamy tak by ładnie ułożyło się w formie i na bokach formy.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia.
podpieczony spód tarty posypujemy bułką tartą, na to układamy owoce, posypujemy kruszonką ( składniki na kruszonkę wsypujemy do miseczki i delikatnie rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka, a następnie chwilę chłodzimy w lodówce ) i pieczemy jeszcze 30 - 35 minut.

gotową tartę posypujemy cukrem pudrem. smacznego :). 





sobota, 27 lipca 2013

Kruche babeczki z konfiturą malinową.

 
Odsłon kruchych babeczek na blogu było już kilka. Dzisiaj się powtarzamy bo bardzo lubimy kruche babeczki, a latem gdy jest tyle owoców... pycha!
 
 
Składniki na ciasto kruche:

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
 
Pozostałe składniki:

400 g słodkiej śmietanki do ubijania  30 %
cukier puder wg uznania
świeże maliny, oraz  borówki, czerwona, biała porzeczka, listki świeżej mięty
konfitura malinowa Krokus

Przygotowanie:

składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść i schłodzić ciasto dobrze w lodówce przez 1 h.
schłodzone ciasto nakładać do małych foremek babeczkowych, piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie delikatnie, by się nie uszkodziły wyjąć z foremek.
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier pod koniec ubijania.
do przygotowanych babeczek nakładamy trochę konfitury malinowej, na wierzch przy pomocy rękawa cukierniczego bitą śmietanę. całość zwieńczamy malinką, listkami mięty i innymi letnimi owocami :).
 


piątek, 26 lipca 2013

Pleśniak.


składniki:

440 g mąki
200g masła
5 średnich jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
słoik konfitury z czerwonej porzeczki firmy Krokus
świeże czerwone porzeczki do dekoracji

przygotowanie:

mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto. gotowe ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz zagniatamy. każdą część ciasta wkładamy do foliowej torebki i dobrze chłodzimy w lodówce.
białka z pozostałą ilością cukru ubijamy na sztywno.
przygotowujemy tortownicę - natłuszczamy i delikatnie oprószamy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. na dno tortownicy  ścieramy najpierw  na tarce jasną część ciasta, smarujemy grubą warstwą konfitury porzeczkowej ( możemy dodać również dodatkowo trochę świeżej czerwonej porzeczki ), na to zcieramy ciemną część ciasta, a na wierzch delikatnie wylewamy ubitą pianę z białek.
pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut. po wystudzeniu dekorujemy świeżymi owocami czerwonej porzeczki.

smacznego.

wtorek, 23 lipca 2013

Papryka faszerowana kaszą orkiszową.


  
inspiracja na to danie od Gosi - klik. zmiany to pomysł mój własny. wyszło bardzo smacznie no i zdrowo, więc na wyjątkowo późniejszą kolację danie polecane. 

składniki:

2 średnie papryki
ok. 1, 5 szklanki kaszy orkiszowej drobnej ugotowanej na sypko
kawałek słodkiej cebuli
kawałek małej cukinii
kawałek ugotowanej na parze cielęciny ( u mnie był to udziec )
parmezan
sól
pieprz
świeży tymianek
odrobina słodkiej papryki
oliwa z oliwek

przygotowanie:

cebulkę drobno kroimy i delikatnie podsmażamy na oliwie. dodajemy do ugotowanej wcześniej kaszy. dodajemy również drobno pokrojone mięso, posiekany drobniutko tymianek - 3 spore gałązki, sól, pieprz, słodką paprykę, startą na drobnych oczkach cukinię oraz trochę parmezanu - 1 - 2 łyżeczki. całość dokładnie mieszamy.

myjemy paprykę, przekrawamy na pół, oczyszczamy z ziarenek i błonek i napełniamy przygotowanym farszem. z wierzchu posypujemy jeszcze parmezanem, skrapiamy oliwą i zapiekamy w 180 stopniach ok. 30 minut. 

gotowe papryki możemy  posypać świeżym tymiankiem.  kolacja gotowa :)

życzę smacznego :)



piątek, 19 lipca 2013

Tarta borówkowo - morelowa.


składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

składniki łączymy, szybko  zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy  w lodówce ok. 30 minut. ( jeżeli ciasto będzie za sypkie można dodać łyżkę zimnej wody. )
schłodzone ciasto wykładamy w naczyniu na tartę, obciążamy grochem i pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach.

składniki na wierzch:

ok. 140 g śmietany kremówki 30%
3 żółtka
ok. 50 g drobnego cukru
maliny, borówki, morele
świeży tymianek
2 - 3 łyżki bułki tartej

żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą żółtkową i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
podpieczony spód tarty oprószamy bułką tartą, wylewamy przygotowaną masę, delikatnie wkładamy pokrojone morele i borówki. wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż wierz się zarumieni.
po wyjęciu dekorujemy malinami oraz gałązkami tymianku. czekamy, aż tarta przestygnie i dopiero kroimy :).
 

czwartek, 18 lipca 2013

Pizza z kurkami z serii najsmaczniejszych.


  
sprawdzony już nie raz przepis na ciasto: klik

z tej porcji ciasta wychodzą 3 pizze o średnicy 25 - 30 cm. nie zjadamy trzech porcji na raz i najczęściej jakąś część ciasta mrożę, a jak jest ochota tylko rozmrozić i gotowe. i dzisiaj właśnie tak było. ze schowanego ciasta w zamrażalniku spokojnie wyszły dwie spore pizze.

składniki na wierzch:

2 duże garście kurek
1 łyżka świeżego koperku
ser mozzarella
zielony ser pleśniowy  lazur
grana padano parmesan

oczyszczone kurki podsmażamy ok. 15 minut na maśle, w trakcie podduszania dodajemy pokrojony drobniutko koperek, doprawiamy solą i mieszamy.

sos pomidorowy:

5 pomidorów malinowych
garść świeżej bazylii
świeże oregano 3 - 4 spore gałązki
sól
pieprz
oliwa extra vergin

obieram pomidory ze skórki, kroję do garnuszka z grubym dnem na mniejsze kawałki, dodaję oliwę, pokrojone zioła, gotuję na małym ogniu do zgęstnienia sosu. im dłużej i wolniej się taki sos gotuje tym bardziej jest smaczniejszy. doprawiam solą i pieprzem.

przygotowanie pizzy:

ciasto rozwałkowuję na cienkie placki, układam na blaszce posmarowanej oliwą, smaruję przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch rozkładam przygotowane kurki, układam sery, posypuję grana padano. wstawiam do piekarnika 190 stopni na 15 - 20 minut. 

gotową pizzę posypuję świeżo zmielonym pieprzem, liśćmi bazylii i koniecznie podaję z sosem czosnkowym : jogurt bałkański light mieszam z kilkoma ząbkami przeciśniętego czosnku, doprawiam solą i pieprzem.

smacznego! :)