składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
składniki łączymy, szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. ( jeżeli ciasto będzie za sypkie można dodać łyżkę zimnej wody. )
schłodzone ciasto wykładamy w naczyniu na tartę, obciążamy grochem i pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach.
składniki na wierzch:
ok. 140 g śmietany kremówki 30%
3 żółtka
ok. 50 g drobnego cukru
maliny, borówki, morele
świeży tymianek
2 - 3 łyżki bułki tartej
2 - 3 łyżki bułki tartej
żółtka oddzielamy od białek, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą żółtkową i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
podpieczony spód tarty oprószamy bułką tartą, wylewamy przygotowaną masę, delikatnie wkładamy pokrojone morele i borówki. wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż wierz się zarumieni.
po wyjęciu dekorujemy malinami oraz gałązkami tymianku. czekamy, aż tarta przestygnie i dopiero kroimy :).