Smak na młodą kapustkę od Ani ( klik ). A mój przepis to:
składniki:
główka młodej kapusty
3 młode marchewki
4 pieczarki
1/2 średniego pomidora malinowego
1/2 średniego pomidora malinowego
sól
pieprz
ok. 50 g masła klarowanego
1/2 szklanki wody
przygotowanie:
kapustę oczyściłam z brzydkich liści zewnętrznych, opłukałam i szatkowałam ( użyłam szatkownicy ) . w garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam przygotowaną kapustę, dolałam wodę i dusiłam na małym ogniu.
marchewki obrałam, pokroiłam na mniejsze cząstki i dodałam do kapusty. obrane i pokrojone pieczarki lekko poddusiłam na małej patelni i dodałam również do kapusty ( pieczarki dodałam bez soku który wypuściły przy podduszaniu, żeby uniknąć stracenia ładnego koloru kapusty na kolor pieczarkowego soku). na koniec dodałam pokrojonego w kostkę pomidora. całość dusiłam ok. 30 minut. doprawiłam do smaku i gotowe.
smacznego.