wtorek, 12 marca 2013

Spaghetti z krewetkami.



składniki:

ugotowany al dente makaron spaghetti
krewetki 20 sztuk rozmiar max
dużo świeżej natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
opcjonalnie mała papryczka chilli
sól morska
masło 


przygotowanie:

krewetki oczyściłam z pancerzyków, od wierzchu ponacinałam, usunęłam resztki czarnej żyłki, opłukałam na sitku i osuszyłam. w rozgrzanym woku rozpuściłam masło, dodałam przeciśnięty czosnek, po chwili wrzuciłam krewetki, chwilkę smażyłam do wytworzenia się sosu, następnie dodałam dużo świeżej drobno posiekanej natki pietruszki, doprawiłam do smaku solą i całość chwilkę podsmażyłam, aż krewetki stały się chrupkie.

chrupiące krewetunie ułożyłam na spaghetti i polałam pietruszkowo - czosnkowym sosem w którym smażyły się krewetki.


smacznego!

niedziela, 10 marca 2013

Kokoswa kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem, z miętą, miodem i sokiem limonki.


składniki:

pół kubka kaszy jaglanej
1 słodkie jabłko
2 łyżeczki wiórek kokosowych
2 łyżeczki oliwy ze słonecznika
świeża mięta
cynamon
2 plasterki limonki
sok z 1/2 limonki
miód

przygotowanie:

kaszę opłukałam na sitku, przełożyłam do kubka i zalałam wrzącą wodą, żeby straciła charakterystyczną dla niej goryczkę, odstawiłam na 10 minut. wodę w małym garnuszku zagotowałam, na wrzącą wodę wsypałam odcedzoną na sitku kaszę i ugotowałam do miękkości ( w przypadku nadmiaru wody po ugotowaniu, kaszę odcedzić na sitku ).

ugotowaną kaszę wymieszałam z płatkami kokosowymi i rozłożyłam w średnim naczyniu do zapiekania, na wierzch powtykałam cienkie ćwiartki obranego jabłka i posypałam cynamonem. wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min do temp. 180 stopni. po wyjęciu z piekarnika delikatnie polałam po wierzchu oliwą ze słonecznika, i posypałam listkami świeżej mięty. przełożoną porcję na talerzu polałam miodem i skropiłam sokiem z limonki.



smacznego.

piątek, 8 marca 2013

Dorada grillowana z cytryną, białym pieprzem i pomidorki koktajlowe.


składniki:

1 duża wypatroszona, umyta i osuszona papierowym ręcznikiem dorada
sól morska
świeżo zmielony biały pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dużych plasterków cytryny
pół dużego pęczka świeżego koperku 
kilka pomidorków koktajlowych


przygotowanie:

na jednym boku ryby zrobiłam po trzy nacięcia nożem, natarłam solą morską w środku i na zewnątrz, posypałam dobrze białym pieprzem, wysmarowałam oliwą z oliwek wymieszaną z pokrojonym drobniutko koperkiem.  do środka ryby włożyłam plasterek cytryny oraz po dwa plastry na jednym i drugim boku. odstawiłam na 1, 5 godziny do lodówki.

posmarowaną delikatnie oliwą patelnię grillową dobrze rozgrzałam, ułożyłam na niej przygotowaną rybę ( plasterki cytryny ułożyłam z boku ryby na patelni ) i grillowałam z każdej strony ok. 10 minut, , aż ryba się upiekła i miała zarumienioną skórkę. 

pod koniec grillowania położyłam na patelnię kilka pomidorków koktajlowych które smacznie się upiekły.

przed podaniem rybę dodatkowo skropiłam sokiem z cytryny i posypałam świeżym koperkiem. 



Smacznego.


czwartek, 7 marca 2013

Koktajl z selera naciowego i kiwi.

składniki:

2 dojrzałe kiwi
1 łodyga selera naciowego
pół szklanki wody mineralnej bez gazu
miód do smaku

przygotowanie:

seler i obrane kiwi pokrojone na drobne kawałki zmiksowałam w blenderze, zmieszałam z wodą i dodałam miód do smaku. pyszny, zdrowy i odchudzający ;)



środa, 6 marca 2013

Wegetariańska zupa ogórkowa.



składniki:

ok. 1, 5 litra wody 
2 małe kostki bulionowe warzywne
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 duży ziemniak
kawałek selera
mały por
kilka małych ogórków kiszonych ze skórką ( sok ze słoika z ogórków zachować, nie wylewać )
kawałek masła
1,5 większej łyżki oliwy extra vergine
sól
świeżo zmielony pieprz
świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki, tymianek
2 duże pełne  łyżki śmietany do zupy 18 %

przygotowanie:

średni garnek napełniłam wodą, dodałam kostki bulionowe i zagotowałam. dodałam obrane, pokrojone na mniejsze cząstki warzywa, gotowałam chwilkę  (ok. 10 minut ), aż warzywa były miękkie ( gdy warzywa się ugotowały widelcem wyłowiłam pora i usunęłam z wywaru ).  

ogórki starłam na tarce na drobnych oczkach, na małą patelnię włożyłam masło, starte ogórki i chwilę poddusiłam, pod koniec podduszania do ogórków dodałam oliwę, wymieszałam i całość wrzuciłam do wywaru jarzynowego. w tym samym czasie dodałam obranego i pokrojonego na drobne cząstki ziemniaka. całość gotowałam ok. 10 minut, aż ziemniaki były miękkie. 

doprawiłam do smaku solą oraz sokiem z ogórków -  ilość wg własnego smaku, ja lubię jak zupa ogórkowa ma wyrazisty smak ogórków.

do mniejszego naczynia wlałam śmietanę, dolałam wywaru, zahartowałam i całość wlałam do zupy, chwilkę mieszając i gotując, ale nie doprowadzając do zagotowania i wrzenia.

na talerzu posypałam świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.

 Smacznego :).








wtorek, 5 marca 2013

Babka piaskowa z białą czekoladą.



Pyszny deser do herbatki.

Składniki:

200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
5 jaj, oddzielnie białka od żółtek
100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
cukier waniliowy
150 ml cukru ( mała filiżanka )
kilka kropli zapachu pomarańczowego

Przygotowanie:

Do większej miski przesiałam obie mąki, dodałam proszek do pieczenia, wymieszałam i odstawiłam.

W naczyniu do ciasta mikserem utarłam masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobił się puszysty krem. Stopniowo dodawałam po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodałam roztopioną czekoladę, wymieszałam,  po chwili kilka kropli zapachu pomarańczowego i znowu wymieszałam. 

Wsypałam mąkę i zmiksowałam mikserem do dokładnego połączenia się składników.

W osobnym naczyniu ubiłam na sztywno białka, dodałam do masy, wymieszałam. 

Ciasto przelałam do przygotowanej formy babkowej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam 55 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem czy jest suchy ). 

Wystudzoną na kratce bakę posypałam cukrem pudrem.

Smacznego :). 


niedziela, 3 marca 2013

Bananowy chlebek.


Źródło przepisu: kilk


Jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Ja najbardziej lubię posmarowany nutellą.  Jednym słowem: wspaniały chlebek :))


Składniki:

3 albo 4 rozgniecione, dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru ( dodałam trzcinowy )
1 jajko roztrzepane
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki mąki ( użyłam 1 szklankę mąki pszennej i 1/2 szklanki pełnoziarnistej )
szczypta soli

Przygotowanie:

W naczyniu do ciasta rozgniotłam widelcem obrane banany, dodałam do tego roztopione masło i wymieszałam łyżką.  Dodałam cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy i znowu wymieszałam łyżką. Na końcu dodałam przesianą mąkę z sodą oraz sól i ponownie całość wymieszałam łyżką. Ciasto przelałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 1 godziny w 170 stopniach.