czwartek, 7 marca 2013

Koktajl z selera naciowego i kiwi.

składniki:

2 dojrzałe kiwi
1 łodyga selera naciowego
pół szklanki wody mineralnej bez gazu
miód do smaku

przygotowanie:

seler i obrane kiwi pokrojone na drobne kawałki zmiksowałam w blenderze, zmieszałam z wodą i dodałam miód do smaku. pyszny, zdrowy i odchudzający ;)



środa, 6 marca 2013

Wegetariańska zupa ogórkowa.



składniki:

ok. 1, 5 litra wody 
2 małe kostki bulionowe warzywne
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 duży ziemniak
kawałek selera
mały por
kilka małych ogórków kiszonych ze skórką ( sok ze słoika z ogórków zachować, nie wylewać )
kawałek masła
1,5 większej łyżki oliwy extra vergine
sól
świeżo zmielony pieprz
świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki, tymianek
2 duże pełne  łyżki śmietany do zupy 18 %

przygotowanie:

średni garnek napełniłam wodą, dodałam kostki bulionowe i zagotowałam. dodałam obrane, pokrojone na mniejsze cząstki warzywa, gotowałam chwilkę  (ok. 10 minut ), aż warzywa były miękkie ( gdy warzywa się ugotowały widelcem wyłowiłam pora i usunęłam z wywaru ).  

ogórki starłam na tarce na drobnych oczkach, na małą patelnię włożyłam masło, starte ogórki i chwilę poddusiłam, pod koniec podduszania do ogórków dodałam oliwę, wymieszałam i całość wrzuciłam do wywaru jarzynowego. w tym samym czasie dodałam obranego i pokrojonego na drobne cząstki ziemniaka. całość gotowałam ok. 10 minut, aż ziemniaki były miękkie. 

doprawiłam do smaku solą oraz sokiem z ogórków -  ilość wg własnego smaku, ja lubię jak zupa ogórkowa ma wyrazisty smak ogórków.

do mniejszego naczynia wlałam śmietanę, dolałam wywaru, zahartowałam i całość wlałam do zupy, chwilkę mieszając i gotując, ale nie doprowadzając do zagotowania i wrzenia.

na talerzu posypałam świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.

 Smacznego :).








wtorek, 5 marca 2013

Babka piaskowa z białą czekoladą.



Pyszny deser do herbatki.

Składniki:

200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
5 jaj, oddzielnie białka od żółtek
100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
cukier waniliowy
150 ml cukru ( mała filiżanka )
kilka kropli zapachu pomarańczowego

Przygotowanie:

Do większej miski przesiałam obie mąki, dodałam proszek do pieczenia, wymieszałam i odstawiłam.

W naczyniu do ciasta mikserem utarłam masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobił się puszysty krem. Stopniowo dodawałam po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodałam roztopioną czekoladę, wymieszałam,  po chwili kilka kropli zapachu pomarańczowego i znowu wymieszałam. 

Wsypałam mąkę i zmiksowałam mikserem do dokładnego połączenia się składników.

W osobnym naczyniu ubiłam na sztywno białka, dodałam do masy, wymieszałam. 

Ciasto przelałam do przygotowanej formy babkowej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam 55 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem czy jest suchy ). 

Wystudzoną na kratce bakę posypałam cukrem pudrem.

Smacznego :). 


niedziela, 3 marca 2013

Bananowy chlebek.


Źródło przepisu: kilk


Jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Ja najbardziej lubię posmarowany nutellą.  Jednym słowem: wspaniały chlebek :))


Składniki:

3 albo 4 rozgniecione, dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru ( dodałam trzcinowy )
1 jajko roztrzepane
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki mąki ( użyłam 1 szklankę mąki pszennej i 1/2 szklanki pełnoziarnistej )
szczypta soli

Przygotowanie:

W naczyniu do ciasta rozgniotłam widelcem obrane banany, dodałam do tego roztopione masło i wymieszałam łyżką.  Dodałam cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy i znowu wymieszałam łyżką. Na końcu dodałam przesianą mąkę z sodą oraz sól i ponownie całość wymieszałam łyżką. Ciasto przelałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 1 godziny w 170 stopniach.







piątek, 22 lutego 2013

Śniadanie dodające energii - zielony koktajl i kolorowa jajecznica.


Dzisiaj strasznie nie chciało mi się wstać. Po całym tygodniu czuję duże zmęczenie, no ale trzeba było, zebrałam się i na dodanie energii zrobiłam wg mnie fajne śniadanie, kolorowe więc dodało mi pozytywnej energii.

składniki na koktajl:

2 dojrzałe owoce kiwi
1 nie za duży banan
sok z jeden małej limonki
1 duża, pełna łyżka miodu leśnego 

przygotowanie:

kiwi i banana obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do blendera, zmiksowałam. dodałam sok z limonki oraz miód i dokładnie wymieszałam. 



składniki na kolorową jajecznicę:

ilość zależy od tego jak dużą porcję chcemy mieć jajecznicy, w moim przypadku jajecznica składała się z jednego, ale dużego wiejskiego jaja ( więcej nie pokonam ) :)

1 umyte duże wiejskie jajko
niepełna łyżka oliwy
kawałek pokrojonej żółtej papryki
kawałek pokrojonej szalotki
2 pomidorki koktajlowe
kawałek pokrojonego selera naciowego
sól
pieprz świeżo zmielony
świeży koperek

przygotowanie:

na oliwie poddusiłam cebulkę i paprykę, po chwili dodałam przekrojone na pół pomidorki, oraz seler naciowy, chwilę poddusiłam. dodałam jajo, sól i delikatnie mieszając doprowadziłam do ścięcia białka i żółtka ( ja nie lubię jajecznicy zbyt mocno ściętej, ale też nie lubię takiej nie ściętej, musi być po środku ). gotową jajecznicę posypałam świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem . smacznego :).





środa, 20 lutego 2013

Pijane śliwki w marcepanie oblane czekoladą.


Pomysł od Ani i na jej blog zapraszam po przepis ( klik ). Pyszne bardzo! Nasączona mocno w rumie suszona śliwka ( moje moczyły się 24 h :)  ), otoczona marcepanem i oblana gorzką czekoladą ( ja użyłam czekolady z 70% kakao ). Zjada się jedną i chciałoby się więcej. Polecam przepis Ani!

Przepraszam za małe ślady opuszków moich palców na pralinkach. Pomimo, że całą noc zastygały na patyczkach od szaszłyków ustawione na baczność, rano czekolada jeszcze była miękkawa, schowałam je do lodówki, ale pierwsze zdjęcia robione były przed schowaniem  ;).





wtorek, 19 lutego 2013

Makaron pappardelle z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym.


Szybko i smacznie :).


składniki: ( porcja dla 1 osoby )

1 opakowanie makaronu pappardelle
śmietana 18 % (  2 pełne łyżki )
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
3 plastry wędzonego na zimno łososia
2 ząbki czosnku
świeży koperek
kapary
sól
świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Makaron ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Do małego garnuszka z grubszym dnem wlałam oliwę i wrzuciłam pokrojony drobno czosnek. Chwilkę delikatnie podsmażyłam, dodałam kapary ( ilość wg uznania ) oraz pokrojonego na nie za drobne kawałki łososia. Delikatnie podgrzewałam, mieszając i uważając, żeby kawałki łososia się nie ugotowały, bardziej chodzi o podgrzanie. Dodałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i  delikatnie  mieszałam cały czas dobrze podgrzewając, ale nie doprowadzając do zagotowania. Trwało to 2 - 3 minuty. Następnie garnuszek odstawiłam z ognia.

Porcję ugotowanego makaronu polałam przygotowanym sosem, posypałam świeżo zmielonym pieprzem i świeżym koperkiem.


Smacznego. :)